El Centre Niemeyer, avinguda del Zinc s/n d'Avilés, Asturias acollirà a partir del 28 de juny de 2018 l'exposició Pedro Masaveu: passió per Sorolla. Sota aquest títol, i a través de les obres del pintor Joaquim Sorolla i Bastida (1863-1923), la mostra ret homenatge a Pedro Masaveu Peterson (1939-1993), al seu amor per l'art, i al mecenatge de diverses generacions de la família Masaveu.
Al llarg de la seva vida, Pedro Masaveu Peterson va ser, a més d'un destacat empresari, un apassionat filantrop. Durant els seus anys al capdavant de la Corporació Masaveu, la col·lecció, que es va començar a formar al segle XIX, es va engrandir enormement. Adquireix obres excepcionals, fomentant la recepció de peces clau per al patrimoni espanyol, buscant obres mestres d'importants autors i ampliant períodes artístics de la col·lecció, fent de la Col·lecció Masaveu un dels fons artístics més importants d'Espanya.
Avui dia aquestes obres es troben dividides en dos conjunts: la Col·lecció Masaveu -propietat de la Corporació Masaveu la gestió i cura es troba encomanat a la Fundació Maria Cristina Masaveu Peterson- i la Col·lecció Pedro Masaveu, un conjunt de més de 400 obres que constituïen la seva col·lecció privada i que el 1994 va passar a formar part del patrimoni públic asturià, dipositant les mateixes al Museu de Belles Arts d'Astúries.
Pedro Masaveu Peterson sentia una veritable passió per l'obra de Joaquim Sorolla. Així, va reunir amb enorme sensibilitat i dedicació un excel·lent conjunt d'obres del pintor valencià, que adquiria amb entusiasme tant per la seva col·lecció personal com per a la Col·lecció Masaveu.
L'exposició "Pedro Masaveu: passió per Sorolla", comissariada per Blanca Pons Sorolla, constitueix una fita en exposar per primera vegada en públic les obres que posseeixen tots dos fons: les 46 peces de la Col·lecció Masaveu, juntament amb les dotze obres del Principat que actualment es troben al Museu de Belles Arts d'Astúries. Un total de seixanta obres de primer nivell, on es podran veure peces tan rellevants com La meva dona i les meves filles al jardí o Cosint la vela, de la Col·lecció Masaveu, juntament amb Transportant el raïm. Xàbia i Corrent per la platja. València, de la Col·lecció Pedro Masaveu.
Durant els sis mesos que l'exposició estarà oberta al públic, la Cúpula del Centre Niemeyer es convertirà en un lloc de trobada imprescindible per a tots els amants de l'art i del col·leccionisme, en el que suposa una fita per al ric univers de Sorolla i una de les principals cites culturals de l'any a nivell nacional.
Joaquim Sorolla i Bastida (València, 1863 - Madrid, 1923) va iniciar els seus estudis artístics a la primerenca edat de 13 anys. En finalitzar aquesta etapa preliminar de formació artística va ingressar a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles a 1879. Entre 1881 i 1882 visita en diverses ocasions al Museu del Prado, on es queda impressionat amb les obres de Ribera, Velázquez i El Greco i còpia moltes d'elles. Rep diversos premis i beques, una de les quals li permet viatjar a la capital d'Itàlia per estudiar a l'Acadèmia Espanyola de Belles Arts a Roma. Allà l'art clàssic i renaixentista li enlluerna.
En 1885 viatja a París on descobreix la pintura a l'aire lliure dels impressionistes. Torna a Espanya i s'instal·la a Madrid. Després abordar temes socials en algunes de les seves obres, se centra en les seves conegudes escenes mediterrànies i amb elles assoleix un enorme èxit tant a Espanya com a l'estranger gràcies a les seves pintures agradables de assolellades platges sempre amb presència humana.
La Fundació Maria Cristina Masaveu Peterson és una fundació espanyola privada sense ànim de lucre, creada el 2006 per Maria Cristina Masaveu Peterson amb la vocació d'impulsar, dins de la tradició de mecenatge i patrocini de la Casa Masaveu, la cultura, la formació i investigació a Espanya i especialment a Astúries.
A través dels seus més de deu anys d'història, la Fundació Maria Cristina Masaveu Peterson ha desenvolupat una intensa activitat cultural en diferents àmbits, així com una àmplia tasca de mecenatge, impulsada tant a través de la seva col·lecció d'art contemporani com del seu ambiciós programa expositiu "Mirades d'Astúries".
Des de març de 2013, la Fundació Maria Cristina Masaveu Peterson és, a més, la gestora de la Col·lecció Masaveu, un dels fons artístics privats més importants del nostre país.
A la imatge, Joaquim Sorolla i Bastida. "Nenes a la platja. Estudi per a Estiu", 1904.
Propietat: Col·lecció Masaveu. © Fundació Maria Cristina Masaveu Peterson. Autor: Marc Morilla