Finestres de la memòria presenta a partir del 31 de maig al 20 de juliol de 2018 al Centre Cultural La Casa Elizalde, carrer València 302 de Barcelona, l’exposició Imaginaris de la ciutat ideal. Cinema amateur a l’Eixample (1923 – 1939). Comissariada per Núria F.Rius, l’exposició mostra una selecció de films amateurs, la majoria inèdits fins ara, realitzats a la Barcelona d’entreguerres i vinculats amb el territori de l’Eixample.
Després de la Primera Guerra Mundial i sota la concepció cultural del Noucentisme i el programa polític de la Lliga Regionalista, volgudament nacional i modern, Barcelona representa la ‘Ciutat ideal’. Una metròpolis que s’emmiralla en els valors del civisme i l’ordre, a la recerca de la seva adequació a les grans ciutats europees.
En aquest context, el cinema amateur, que es va estendre entre la burgesia, els professionals lliberals i uns pocs treballadors de “coll blanc”n assumeix i encarna aquest idealisme. Així, la mirada es fixa en la representació dels membres de la família, la documentació dels canvis de la ciutat o els esdeveniments singulars. L’efervescència dels anys 30 es reflecteix en el gaudi dels nous espais d’oci urbà i la identificació amb el territori català, mitjançant l’excursionisme o l’estiueig.
Aquests imaginaris visuals no donen cabuda a la forta desigualtat i conflictivitat social existent a la Barcelona d’entreguerres ni, per tant, a la ciutat subalterna, però ens apropen a un ideal de ciutat i cultura que va quedar alterat amb la Guerra Civil. Aquesta és la primera mostra del projecte Finestres de la Memòria que inclou material cinematogràfic amateur dins del seu programa d’exposicions i dinamització ciutadana. L’exposició ha estat produïda amb la col·laboració del programa europeu I-Media-Cities, la Filmoteca de Catalunya i el grup de recerca Gracmon de la Universitat de Barcelona.
A la imatge, fotograma de Lacambra.