Del 14 al 16 de juny Barcelona es convertirà en l'epicentre del debat entorn a l'educació i accessibilitat als equipaments culturals museístics i patrimonials, a tenor del 5è Congrés Internacional d'Educació i Accessibilitat a Museus i Patrimoni, que tindrà lloc al Museu Marítim de Barcelona. El Congrés comptarà amb experts del sector com Barry Ginley, un dels responsables d'accessibilitat al Victoria & Albert Museum de Londres, Encarna Lago, que explicarà com s'ha planificat la gestió de l'accessibilitat a la xarxa de museus de Lugo, o Clémence Gros, responsable del desenvolupament de públics del Musée du Quai Branly - Jacques Chirac de París, un dels museus internacionals més avançats en temes d'accessibilitat, entre d'altres.
Es tracta de la trobada anual més important que reuneix especialistes, professionals de museus i investigadors per compartir, donar a conèixer el present i les novetats en temes d'accessibilitat a museus i centres patrimonials a nivell internacional. Després de 4 edicions i amb la participació d'uns 250 congressistes en cadascuna d'elles, aquest congrés s'ha posicionat com un gran esdeveniment dins del sector cultural i el gran referent en temes d'accés i inclusió a la cultura. Les anteriors edicions s'han celebrat a Múrcia (2010), Osca (2014), Alacant (2016) i Lisboa (2017).
Aquesta cita cultural reafirma el reconeixement internacional de Barcelona com a ciutat accessible, un posicionament que Barcelona està consolidant amb el Pla d'Accessibilitat 2018-2026. La cultura i el patrimoni, són un dels pilars d'accessibilitat de la ciutat i mobilitza una part molt important de la ciutadania, sigui local o de fora, que valora molt positivament l'oci relacionat amb la cultura i patrimoni. El 5è Congrés Internacional d'Educació i Accessibilitat a Museus i Patrimoni estarà dedicat a la gestió i la planificació de l'accessibilitat a les institucions i l'accés als continguts. Durant tres dies, el Congrés se centrarà en "La gestió de l'accessibilitat, una responsabilitat compartida" (14 de juny); "Per un canvi en la concepció dels continguts" (15 de juny) i "L'accessibilitat als museus de Catalunya" (16 de juny). El 5è Congrés Internacional d'Educació i Accessibilitat a Museus i Patrimoni està organitzat per l'Ajuntament de Barcelona (ICUB i l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat), el Museu Marítim de Barcelona i la Generalitat de Catalunya (Agència Catalana del Patrimoni Cultural). L'encontre comptarà amb sistemes alternatius a la comunicació auditiva per a persones amb discapacitat auditiva.