La Fundació Antoni Tàpies, carrer Aragó 255 de Barcelona, acull el 24 de maig del 2018, a les 19.00 h la conferència de T. J. Demos "Contra l'Antropocè".
Centrant-se en l’atenció cada vegada més gran que les ciències, les arts i les humanitats dediquen a la nova proposta segons la qual ens trobem en una època regida pels humans anomenada “Antropocè”, aquesta conferència revisa aquesta tesi críticament i n’assenyala les limitacions. Així mateix, analitza la cultura visual contemporània —llocs web científics de moda, teledetecció i imatges de navegació per satèl·lit, mobilitzacions ecoactivistes i projectes artístics experimentals— perquè considera que el terme va més enllà d’una simple descripció de la periodització geològica objectiva. Aquesta conferència sosté que la terminologia de l’Antropocè funciona ideològicament en favor de la financialització neoliberal de la natura, de l’economia política antropocèntrica i del suport de la geoenginyeria com a mètode preferit —si bé, molt probablement, catastròfic— per abordar el canvi climàtic. Per democratitzar les decisions sobre el futur pròxim del món, necessitem urgentment sotmetre la tesi antropocèntrica a un examen crític i desenvolupar alternatives creatives en el present.
T.J. Demos tracta àmpliament l’art modern i contemporani, i els seus assajos s’han publicat en revistes, diaris i catàlegs d’arreu del món. En línies generals, la seva obra publicada se centra en la conjunció d’art i política, i estudia la capacitat de la pràctica artística d’inventar estratègies innovadores i experimentals que desafien les convencions socials, polítiques i econòmiques predominants. Ha format part del consell editorial d’Art Journal (2004-2008), i actualment és membre del consell editorial de Third Text i del consell assessor de Grey Room. També és director del Center for Creative Ecologies a la Universitat de Califòrnia, Santa Cruz.
La recerca actual del catedràtic Demos se centra en la cultura visual i artística contemporània i, en particular, investiga les diferents maneres amb què artistes i activistes han negociat les crisis associades amb la globalització, entre les quals hi ha la conjunció emergent de la sobirania política i la reducció de l’Estat posteriors a l’11-S, els fantasmes del passat colonial i els conflictes biopolítics, cada vegada més nombrosos, entorn de l’ecologia i del canvi climàtic.
A la imatge, cartell "Contra l'Antropocè".