La Galeria Michel Mejuto de Bilbao, al carrer Joan Ajuriaguerra 18, presenta del 24 de maig al 27 de juliol una exposició dedicada a l'artista basc Jorge Oteiza, un dels artistes bascos fonamentals de l'art espanyol del segle XX, així com un dels més influents. Algunes d'elles es podran veure per primera vegada públicament en aquesta mostra.
La mostra comptarà amb escultures destacades d'aquest artista, figura clau de l'avantguarda de la dècada dels cinquanta, a més d'un dels màxims exponents de l'Escola Basca d'Escultura. L'exposició "Oteiza" mostrarà 17 escultures figuratives de l'artista realitzades entre els anys 1951 i 1992, i un conjunt de 12 medallons fosos en bronze, el seu últim treball, que es mostren acompanyats dels seus originals en guix, i 10 obres abstractes.
La procedència de les obres, de col·leccions privades dóna un caràcter d'especial interès a aquesta exposició. Algunes d'elles es podran veure per primera vegada. Totes les obres exposades estan descrites en el Catàleg Raonat editat per la Fundació Museu Jorge Oteiza d'Alzuza, Navarra. Acompanyant l'exposició s'edita un catàleg en paper i digital, amb text de l'Alfonso de la Torre, comissari, teòric i autor de dels catàlegs raonats de Pablo Palazuelo, Manuel Rivera, Gerardo Rueda i Manolo Millars i el llibre L'Ombra d'Oteiza en l'art espanyol dels cinquanta.
Jorge Oteiza és un dels artistes bascos fonamentals de l'art espanyol del segle XX, així com un dels més influents. Els ressons de l'obra oteiziana en les seves diferents vessants (plàstica o teòrica) són perceptibles, a partir dels anys cinquanta fins als nostres dies, en disciplines com l'escultura, la pintura, l'arquitectura, la poesia, l'estètica, el cinema, la antropologia, l'educació o la política.
A la imatge, obra de Jorge Oteiza.