banner-elscatala-817x88px
La XXIII Trobada de Centres d’Estudis Locals i Comarcals de les Terres de Girona, a Joanetes

Notícies

La XXIII Trobada de Centres d’Estudis Locals i Comarcals de les Terres de Girona, a Joanetes

bonart joanetes - 26/05/18
banner-elscatala-180x180pxBaner_Esteva_Bonart_360x356
El dia 26 de maig, ha tingut lloc a Joanetes (la Vall d’en Bas) la XXIII Trobada de Centres d’Estudis Locals i Comarcals de les Terres de Girona, organitzada pel Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC), la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i l’Institut Ramon Muntaner (IRM).

Aquesta vint-i-tresena trobada ha inclòs diferents activitats: una exposició sobre «Patrimoni oblidat, memòria literària»; una presentació sobre «La cultura de l’aigua a la Vall d’en Bas»; una visita al molí del mas Perer i a Sant Privat d’en Bas, i una explicació sobre els diferents projectes de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i de l’Institut Ramon Muntaner (IRM).

La Trobada de Centres d’Estudis Locals i Comarcals de les Terres de Girona s’organitza any rere any amb l’objectiu de promoure la interactivitat i la relació entre els investigadors d’àmbit local. En cada edició, la jornada ofereix un espai per al debat i la reflexió sobre un tema de recerca d’actualitat i sobre el patrimoni històric i monumental del municipi on es realitza.

La trobada ha comptat amb la presència de Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas; Pep Berga, regidor de Cultura i primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Olot; Josep Santesmases, en representació de la CCEPC i l’IRMU, i Jesús Gutiérrez, com a representant del PEHOC. Hi han assistit unes quaranta persones, representants de tots els centres d’estudis de les comarques gironines.

Guanyadors de les beques de recerca Francesc Eiximenis 2018

L’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Diputació de Girona han convocat enguany una nova edició de les beques de recerca Francesc Eiximenis, que tenen l’objectiu de fomentar l’estudi en ciències socials i humanes i en ciències naturals, en l’àmbit de les comarques gironines.

El dia 26 de maig, en el marc de la XXIII Trobada de Centres d’Estudis Locals i Comarcals de les Terres de Girona, s’atorguen dues beques de 4.500 euros cadascuna als dos millors projectes de recerca en els àmbits esmentats. Les beques estan destinades prioritàriament a donar suport a investigadors joves, en període de formació o en les primeres etapes d’activitat investigadora.

El passat dia 17 de maig de 2018, es va reunir el jurat de les beques Francesc Eiximenis, format pels investigadors que integren la comissió de seguiment constituïda en el marc de la XXI Trobada de Centres d’Estudis de les comarques de Girona, validada pel patronat de l’IRMU i un representant de la Diputació de Girona, amb veu però sense vot.

Un cop analitzats els projectes presentats, el jurat va acordar concedir les dues beques de recerca Francesc Eiximenis 2018 als projectes següents:

«Els professionals i la construcció de l’Eixample de Girona (1955-1979)», presentat per Eduard Abelenda Puigvert.
«Evolució dels boscos de roure de fulla gran a les comarques de Girona», presentat per Jordi Bou Manobens.

El projecte d’Eduard Abelenga es proposa investigar la creació i manteniment de les xarxes professionals que van contribuir a la construcció del barri de l’Eixample gironí durant l’etapa final del franquisme. Es tracta d’un tema d’història social encara inèdit que es pot beneficiar enormement de les fonts orals disponibles. Els objectius de la recerca són determinar quines són les professions i els professionals concrets que van intervenir en la creació de les obres d’arquitectura de l’Eixample i descriure la manera com es van coordinar; examinar la relació entre arquitectes, aparelladors i constructors i també el paper d’artistes interioristes; comparar els edificis canònics amb l’habitatge comercial per aclarir si les relacions professionals són determinants en el resultat final dels edificis; explorar la professió liberal consolidada fins a les ocupacions emergents; examinar la trajectòria professional dels implicats a partir d’entrevistes personals; identificar l’ús de l’art i l’artesania en l’edificació, i examinar especialment la relació professional i patrimonial amb el passat.

L’objectiu del projecte de Jordi Bou consisteix a analitzar com ha variat la composició florística de la comunitat vegetal de la roureda de roure de fulla gran en els darrers anys al nord de Catalunya i molt en particular a les comarques de Girona. Es pretén avaluar la presència de canvis en la composició florística del Lathyro-Quercetum petraea, amb canvis significatius d’espècies o de caràcter biogeogràfic, i determinar les causes d’aquests canvis per fer-ne una gestió sostenible.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura