FCC-Segell-banner4
Museu Frederic Marès: any d\'aniversaris

Reportatges

Museu Frederic Marès: any d'aniversaris

Baner_SantiMoix_Bonart_180x180q2w-MKl4
Aquest 2018 el Museu Frederic Marès es posa de gala per commemorar dos aniversaris. El 18 de setembre es compleixen els 125 anys del naixement de Frederic Marès i el 25 de novembre farà 70 anys que les col·leccions es van obrir al públic de manera oficial.
Aprofitant la doble efemèride, el museu vol descobrir a la ciutat on està situat tant la magnífica col·lecció –formada per gairebé mig milió d’ítems– com l’excepcional tasca del personatge que el fundà –escultor, col·leccionista, restaurador, escriptor, docent i museòleg.

El fundador. Personatge polifacètic, Marès fou, per sobre de tot, col·leccionista. “Faig escultures per poder comprar escultures”, va confessar en més d’una ocasió. Considerat el col·leccionista més destacat del segle XX, vetllà sempre per la conservació, l’estudi, el creixement i la difusió de les seves col·leccions. A més a més de les obres conservades al museu que duu el seu nom, altres peces que reuní les trobem al Museu de l’Empordà, a Figueres (escultura i pintura), a la Biblioteca de Catalunya-Museu del Llibre Frederic Marès (llibres) o al Museo de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid (puntes), entre molts d’altres.
Frederic Marès fou també un autèntic salvador del patrimoni i una peça clau de diversos projectes de restauració. L’encàrrec més important que rebé fou la recreació de les escultures jacents de les tombes reials del Monestir de Poblet, conjunt que estava en un pèssim estat de conservació. També és remarcable la seva intervenció a l’església de Santa Maria del Mar per petició expressa del president Lluís Companys.

Museu de museus. Amb una afluència de visitants a l’alça, en un any ha passat de 37.828 visitants anuals a 52.480, el museu està en plena forma. Situat a l’antic Palau dels Comtes de Barcelona, reuneix actualment les diverses col·leccions que Marès donà altruistament el 1944 a la ciutat de Barcelona i que el converteixen en un dels exemples europeus més destacats: la col·lecció d’escultura hispànica, un extens gabinet de col·leccionista i l’obra escultòrica pròpia.
La col·lecció principal està formada per escultures originàries de la península Ibèrica o relacionades amb els territoris espanyols, des d’exvots ibèrics a terracotes romanes, capitells romànics o alabastres del gòtic català i talles flamenques. Objectes majoritàriament religiosos, són les talles de fusta policromada les protagonistes indiscutibles. La joia de la corona: un relleu atribuït al Mestre de Cabestany procedent de la desapareguda portalada del monestir de Sant Pere de Rodes.
El Museu Sentimental, com el mateix Frederic Marès l’anomenà i actualment conegut amb el nom de Gabinet del Col·leccionista, està format per cinquanta milers de peces d’allò més curiós i divers, “un petit món d’objectes adorables”, que s’acumulen en un total de 17 sales temàtiques com ara la Sala Femenina, la Sala del Fumador o la Sala de les Diversions. Col·lecció de col·leccions, les nombroses habitacions i vitrines respecten encara la distribució i les denominacions que el fundador els hi atorgà. Rellotges de sobretaula francesos, aiguabeneiteres de vidre o sivelles de sabata ens transporten per uns instants a la vida i els costums del segle XIX.
En un espai situat a la segona planta trobem l’Estudi Biblioteca, on l’obra escultòrica maresiana es combina amb alguns dels seus records personals. S’hi troben des dels primers treballs escultòrics, com ara el relleu en bronze policromat Mater Amabilis o el grup en marbre Joventut-Ritme, fins a la seva darrera obra, un Sant Jordi en bronze. Escultor amb èxit, assolí un gran reconeixement tant entre la crítica especialitzada com entre el públic en general gràcies a monuments commemoratius com ara Emporion (1928/29), situat encara a la cèntrica plaça Catalunya de Barcelona.

L’aniversari. El museu ha preparat esdeveniments commemoratius d’allò més diversos que s’allargaran durant tot el 2018. Per un costat, la presentació de les obres es renova; per un altre, prepara activitats que aniran més enllà de les parets del museu.
L’Estudi Biblioteca actualitzarà la museografia. Després de més de dues dècades obert al públic, el que va ser el lloc de treball de l’escultor i col·leccionista modifica el display de les obres allà exposades, totes escultures fetes per la mà de Frederic Marès. Les peces continuaran sent essencialment les mateixes, però es modernitza la retolació i el mobiliari expositiu, alhora que s’inclouran plafons informatius sobre l’escultor.
El museu dedicarà també una exposició temporal als treballs escultòrics de Frederic Marès, que es preveu que es converteixi en permanent. El recorregut expositiu s’iniciarà al bell mig del pati amb el bronze Nu (Plenitud, Primavera), una de les seves escultures públiques més cèlebres. S’instal·larà també un punt de consulta que inclourà una videopresentació i un desplegable dedicats al fundador.
Les sales on hi ha l’exposició permanent també es preparen per a l’aniversari i durant el 2018 exhibiran un diàleg entre fotografies antigues i les obres de la col·lecció.
Pel que fa a les activitats, es convocarà una jornada d’estudi amb especialistes i persones que van formar part del seu cercle d’amistats sobre els diferents vessants de Frederic Marès: l’escultor, el col·leccionista, el docent, el restaurador i el  museòleg. També se celebrarà un concert commemoratiu en el marc de Musicant el Museu Frederic Marès i es prepara un itinerari que conduirà per algunes de les escultures públiques que Marès té distribuïdes per tota la ciutat de Barcelona.
A més a més, es farà una presentació pública de la correspondència del fons personal, que es preveu que es pugui consultar digitalment a partir del mes de maig del 2018.

A la imatge, Frederic Marès.
Gisela Chillida

Gisela Chillida és escriptora d’art i comissària independent. Actualment és coordinadora de continguts de la plataforma cultural Hänsel* i Gretel*. Entre 2018 i 2020, va ser directora del Premi de Videoart LOOP Discover, celebrat en el marc de LOOP Barcelona. Escriu regularment per a diverses revistes i publicacions culturals. Des de 2018 és resident a FASE Espai de creació i pensament, a L'Hospitalet de Llobregat.

Et poden
Interessar
...

Torrent_Pagès_Banner