Els artistes residents de La Tèrmica esdevenen agents provocadors en l'exposició Creadors 2018. Irene González, Ernesto Casero, Enar de Déu, Marc Moreira, Mirimari Väyrynen i Alejandro Ginés, presenten els seus projectes artístics després de quatre mesos de residència a La Tèrmica.
Un total de 30 artistes contemporanis han passat per aquest programa de residències artístiques que celebra el seu cinquè aniversari. La residència d'artistes de la Tèrmica compleix cinc anys i l'1 de juny posa fi a l'edició de 2018 amb l'exposició final dels artistes Irene González, Ernesto Casero, Enar de Déu, Marc Moreira, Mirimari Väyrynen i Alejandro Ginés després quatre mesos de residència al centre. La investigació sobre l'experiència temporal en el dibuix, els valors eurocentristes i colonialistes, els conceptes de fronteres o les transformacions de glaceres són algunes de les temàtiques presents a l'exposició. A més, han comptat amb un ajut de 2.400 euros de suport a la producció.
La mostra es podrà visitar fins el 8 de juliol de 2018 al Centre de Cultura Contemporània de la Diputació de Màlaga, i està comissariada per l'artista i professor de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Màlaga Carlos Miranda.
Els projectes d'aquests sis artistes van ser elegits entre més de 225 propostes nacional i internacionals per un jurat format per Tecla Lumbreras Krauel, vicerectora de Cultura de la Universitat de Màlaga; Maite Méndez Baiges, professora titular d'art contemporani de la Universitat de Màlaga, i Salvador Haro González, degà de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Màlaga. Els tres van destacar en el seu moment l'alta participació i qualitat dels projectes presentats, l'alt grau de compromís social, multiplicitat dels seus llenguatges artístics, i l'alta presència femenina.
La inauguració tindrà lloc aquest proper divendres a les 20.00 hores, coincidint amb l'últim XARXA Friday de la temporada. D'aquesta manera, La Tèrmica ha preparat un programa d'activitats complementari a l'exposició d'aquests sis artistes que inclou el Rastre Nocturn Cerveses Alhambra amb més de 70 estands i diverses foodtrucks, el minifestival 'A Place Apart', la peça de teatre 'Tast , pesta i eternitat 'de Santi Senso, i una trobada amb l'escriptora Lucía Etxebarría en què ens parlés sobre l'amor romàntic:' Lucía i el sexe '.
El projecte d'Irene González és 'L'etern retorn. Una aproximació des del dibuix ". Un exercici teòric-pràctic té com a finalitat una investigació contínua per poder incloure l'experiència temporal en el dibuix.
Ernesto Casero presenta 'The posthuman protests', amb dibuixos, collages, pancartes, banderes i elements escultòrics que gira al voltant de les idees relacionades amb el concepte del poshumanismo i els seus valors eurocentristes i colonialistes.
Marc Moreir uneix el dibuix, l'escultura i el llibre d'artista utilitzant essencialment la fotografia. Amb ell, busca explorar els límits i fronteres entre la bidimensionalitat i la tridimensionalitat, entre representació i realitat.
Enar de Déu Rodríguez ha proposat una videoinstal·lació amb el títol 'The more complicated the borders', on reflexiona sobre la idea de frontera en general, i més específicament sobre l'ocupació de les tecnologies de seguretat per part d'Europa per intentar donar solució a un problema social.
Alejandro Ginés presenta 'Illes', un recorregut visual pels ports del món. Imatges zenitals d'aeroports, ports marítims: esportius i comercials.
Finalment Mirimari Väyrynen estudia en el seu projecte 'De post a transit i més enllà' circulacions oceàniques, transformacions de glaceres i el moviment global de les masses d'aire contaminat en una proposta que uneix pintures a l'oli realitzades sobre làmines de vidre fràgils, làmines de acrílica transparents i pantalles de vídeo col·locades sobre les pintures.
L'artista finlandesa ha estat acompanyada a més a la seva residència de la seva filla petita de quatre anys, en un gest que el comissari de l'exposició, Carlos Miranda, qualifica com "un exercici d'ètica institucional que, sens dubte, el distingeix i marca exemple polític a seguir. Ella (Säihky) ha qualificat també la progressió de convivència del grup, no només a partir de l'estranya barreja lingüística de finès, anglès i una mica d'espanyol que maneja, sinó en la seva condició feliç de fillola de tots ".
El comissari de la mostra afirma que des que va entrar en els tallers dels artistes ha tingut la "sensació que alguna cosa li sonava sota tot aquest magma de projectes tan diferents. Estan tots ells interessats per ser jutge i part dels seus corresponents operacions estètiques, dins i fora de la ficció que és tota obra d'art. I, entre altres causes, ho aconsegueixen perquè, sobretot, comparteixen la inquietud de mostrar-nos els seus processos performatius ". Creadors 2018: Cinc anys de residències artístiques a La Tèrmica
L'exposició Creadors és una mostra que cada any, des de 2013, reuneix els treballs de diversos artistes joves, seleccionats entre centenars de propostes de tot el món. Aquest programa de residències artístiques ha acollit fins ara a artistes de la talla de Miguel Gómez Losada, Emmanuel Lafont, Omar Víctor Diop, Mamen Morillas, Carmen González Castro, Ana Panxa, Marta Beltrán, Nekane Manrique, Fernando Bayona, Florència Rojas, José Luis i Javier Valverde, Jean Philippe Illanes, Dadi Dreucol, laconjunciónY, Gala Knörr, Katharina Fitz, Aaron, Almudena Fernández Ortega, Fernando Climent, Mac Svary, Orlando Rojas i Victòria Maldonado. Al llarg dels quatre anys anteriors, les mostres que recullen els seus treballs han rebut fins a la data més de 15.000 visitants.
A la imatge, artistes residents a La Tèrmica.