La Fundació Vila Casas inaugura el dia 9 de juny a les 19.30 hores les noves exposicions temporals que configuren la programació d'estiu del Museu Can Mario d'Escultura Contemporània, de Palafrugell.
La primera exposició, que porta per títol Premi d'Escultura 2018, presenta un conjunt d'una trentena d'obres seleccionades al premi anual de la Fundació Vila Casas, que enguany dedica a l'escultura, una selecció de peces que testimonien el panorama escultòric contemporani del nostre país. Durant l'acte d'inauguració de la mostra, es farà pública el veredicte per part de la directora d'art de la Fundació, Glòria Bosch. El primer premi compta amb una dotació econòmica de 15.000 euros i l'obra guardonada passarà a ser propietat de la Fundació Vila Casas i tindrà una exposició monogràfica a Can Framis en el termini màxim d'un any.
La segona mostra, titulada "Hiberticer", dels fotògrafs Salvi Danés i Rita Puig-Serra i del també creador David Bestué que, en aquesta ocasió, actua com a pensador i crític, és una proposta que pretén renovar la mirada sobre el territori i el paisatge a partir del diàleg entre els tres creadors. L'exposició s'emmarca dins del projecte "Terra-lab.cat", guanyador del Premi Lluís Carulla 2016, impulsat pel fotògraf, dissenyador i editor Ignasi López; el poeta, assagista i traficant d'idees Vicenç Altaió; el dissenyador gràfic i professor Sergi Opisso; i el fotògraf, editor i docent Román Yñán. En paraules de Vicenç Altaió "Terra-lab.cat posa en estat de debat i de creació el concepte de paisatge i territori, amb un equip d'artistes, pensadors i fotògrafs nascuts després del 68. Paisatge és una suma de representació, de transformació d'experiència i emoció, això és la cultura". Per la seva part, David Bestué ha explicat que "aquest projecte és una revisió del Nord i del Sud de Catalunya i ve a ser un recorregut fotogràfic, que ha volgut barrejar els dos territoris". Bestué ha comentat que ha dedicat un any de feina al projecte i que ha utilitzat una avioneta per poder-se traslladar d'un lloc a l'altre "a vol d'ocell" com ell ha afirmat. Segons Bestué "les fotografies dels paisatges s'han fet sense filtres i amb una tonalitat molt precisa". El "Terra-lab.cat" ha tingut com a referent el projecte de l'any 1967 "Catalunya visió", una col·lecció de llibres fotogràfics que van abraçar tot el territori català i que van posar el focus sobre la realitat del moment. Els fotògrafs seleccionats per desenvolupar el projecte han estat distribuïts en 10 grupos de treball i són: Bego Antón, Arnau Blanch, Salvi Danés, Martí Gasull, Roger Guaus, Albert Gusi, Jordi Mitjà, Rut Panusé, Noelia Pérez, Aleix Plademunt, Tanit Plana, Rita Puig-Serra, Lurdes R.Basolí, Mónica Sánchez, Jon Uriarte, Pep Vidal, Blanca Viñas, Román Yñán i Ignasi López. Per la seva banda, els escriptors que els acompanyen són Jaume C. Pons-Alorda, Kathrin Golda-Pongratz, Albert Serra, Marian Garcés, Marta Dahó, Fracesc Serés i David Bestué. Aquesta proposta ha pretès, així, renovar la mirada sobre el territori i el paisatge a partir del diàleg entre fotògrafs i pensadors.
La sala Empordà de la Fundació acull "Ànima", una mostra individual de l'artista Cristina Batllori, on es presenta una sèrie que explora l'ànima d'un dels materials que l'autora utilitza per a la creació de les seves obres, com és el cartó. Batllori despulla el material i ens en mostra les entranyes, amb una naturalitat que ens permet endinsar-nos en la seva puresa, magnificant així, un material quotidià que, aquí, esdevé el corpus de l'obra. Segons l'artista "Aquests quadres estan plens d'alè, d'energia i de força, tota la força que la seva matèria ha adquirit a les seves vides anteriors. En aquesta nova vida es despullen davant vostre per mostrar la seva ànima". Aquesta mostra es podrà visitar fins al 2 de setembre del 2018.
Imatge d'Hiberticer.