La 4A edició del premi Pinzell de Cuixart 2018 s’ha celebrat a la Capella de Sant Nicolau (Bòlit_StNicolau) amb el suport del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona i en el marc de la proposta cultural Temps d’Art, que enguany s’estrena a la ciutat de Girona. El tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha presidit l’acte.
Els artistes guardonats de la gala han estat Alberto de Blobs, Marina Capdevila i Belin per les seves trajectòries en l’escena de l’art urbà. Marina Capdevila, nascuda a Falset i internacionalment reconeguda, inicia la seva vocació com artista d’art urbà l’any 2002. El seu estil es basa en l’ús de l’exageració per distorsionar situacions de la vida portant-les al punt extrem de la ironia. Dos dels seus leitmotivs són la gent gran i la vida quotidiana. Belin, artista de Linares, ha fet realitat el seu somni gràcies a una passió que ha esdevingut ofici. Grafiter i escultor, s’expressa sobre murs, paper, tela, ceràmica i, fins i tot, restes del passat. Ha inspirat artistes urbans de tot el món i ha exposat a Londres, Dublín, Madrid, Barcelona, Sicília i Los Angeles, entre altres ciutats. Aquest vespre s’ha atorgat també un guardó a Alberto de Blobs, un dels artistes d’estil salvatge més actius. Escriptor de grafitis, artista urbà, il·lustrador i creador multidisciplinari, des de la dècada dels 90 ha obert un camí en l’art contemporani fusionant tot tipus d’experiències artístiques i vinculant el seu art amb les noves tecnologies, amb les que construeix un nou discurs contemporani.
Així mateix, la Fundació Cuixart ha valorat la tasca, els projectes, les plataformes i les accions culturals que donen visibilitat a l’art i als seus creadors. En l’edició d’enguany, s’ha premiat a La Volta de Sant Narcís, per dinamitzar projectes culturals, pedagògics i socials en el marc del projecte i amb una rica programació que impulsa la projecció d’artistes i joves creadors des de fa més de quatre anys. La Trobada Internacional d’Art d’Acció La Muga Caula, amb Joan Caselles i Teresa Ramírez al capdavant, també ha estat premiada per la cohesió, la convivència i la immersió artística del seu projecte, que fa possible una experiència vivencial a través del Dadà i el surrealisme en una convivència artística intensa i altament transformadora que suma més 15 edicions. I, dins de la disciplina de la gestió de l’art urbà, els premis han volgut destacar la tasca del Festival GarGar i de Mar López-Pinto, Jordi Solsona i Xavier Vilafranca de la productora Binomic, que amb el festival han aturat la despoblació del poble de Penelles convertint-lo en un autèntic museu d'art urbà.
La vetllada ha finalitzat amb l’actuació musical d’Els Fills de Lilith.
El premi Pinzell de Cuixart se celebra des de l'any 2014 per donar veu als nous llenguatges artístics i els seus representants, tant els nous creadors com els dinamitzadors culturals. L’esdeveniment d’enguany ha estat organitzat per la Fundació Cuixart i el Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, amb el suport de la plataforma de Management d’Art, UrbanArt. Barcelona que funciona com un excel·lent col·laborador per a la creació i l’adaptació d’actuacions, happenings, road shows, mapping o videoart, entre d’altres.
La Fundació Cuixart és una entitat cultural sense ànim de lucre i d'interès general fundada pel pintor Modest Cuixart el 1998. Actua com a organització cultural en l’entorn de l’educació i la promoció de les arts. Així mateix, promou l'art contemporani, el talent i els nous discursos artístics i fomenta l’estima per l'art modern i el seu valor patrimonial a través de l’educació.