El Museu Reina Sofia presenta, del 12 de juny al 19 de novembre, l'exposició Una aproximació a Afal: Donació Autric-Tamayo comissariada per Laura Terré i que exhibeix una selecció de la recent donació excepcional al Reina Sofia de la família Autric-Tamayo -formada per al voltant de 650 fotografies-, que ha fet possible la investigació d'arxius i l'adquisició d'importants còpies d'època i material encara inèdit.
La Col·lecció del Museu ha estat ampliada en els últims anys gràcies a les donacions per part de Carlos Pérez Siquier, la Fundació Alberto Schommer, Agustín Pániker, Aurora Ontañón, Gonzalo Juanes Asensio i dels germans Terré Alonso. L'arribada d'aquestes fotografies de la mà de Autric-Tamayo a la Col·lecció, permetrà completar i reforçar el nucli de fotografia espanyola de mitjans del segle passat i convertir la institució en una referència per a l'estudi i investigació de l'obra d'AFAL , col·lectiu al qual es dedicarà una sala permanent amb el nom dels donants Autric-Tamayo, en la quarta planta de l'edifici Sabatini.
L'exposició, organitzada en el marc de PhotoEspaña 2018, reuneix l'obra de 13 reconeguts fotògrafs: Joan Colom (Barceloona 1922 - 2017) Gabriel Cualladó (Massanassa, València 1925 - Madrid 2003), Francisco Gómez (Pamplona 1918 - Madrid 1998), Gonzalo Juanes (Gijón 1923 - 2011), Ramon Masats (Caldes de Montbui 1931), Oriol Maspons (Barcelona 1928 - 2013), Xavier Miserachs (Barcelona 1937 - 1998), Francisco Ontañón (Barcelona 1930 - Madrid 2008), Carlos Pérez Siquier (Almeria 1930), Leopoldo Pomés (Barcelona 1931), Alberto Schommer (Vitòria 1928 - Madrid 2015), Ricard Terré (Sant Boi de Llobregat, Barcelona 1928 - Vigo 2009) i Julio Ubiña (Santander 1922 - Barcelona 1988).
A partir del rellevant conjunt de fotografies d'aquest grup reunit durant més de vint anys per Adolfo Autric i Rosario Tamayo, Laura Terré, filla de Ricard Terré i comissària d'aquesta mostra, va proposar al Museu en 2016 reunir un conjunt representatiu d'obres de Afal com resposta a l'interès que en els últims anys el Reina Sofia ha demostrat per la fotografia espanyola de mitjan segle XX i en particular per aquests fotògrafs. Bona compte d'això és que a partir del 2009 es dedica una sala dins de la Col·lecció permanent a la fotografia d'aquest moment, es presenta l'exposició Llibres que són fotos, fotos que són llibres i es publica el volum fotos & llibres. Espanya 1905-1977.
La selecció de les més de 200 fotografies per a la mostra s'ha dut a terme entre el miler d'obres del període que ara es conserven a la Col·lecció del Museu. L'exposició exhibeix fotografies d'època, material documental i projeccions d'imatges fotogràfiques, i es completarà amb la publicació d'un llibre il·lustrat, amb textos crítics de diferents col·laboradors, al costat d'una antologia d'articles del període.
Els treballs seleccionats van ser creats al llarg de dues dècades: la que arrenca el 1950 com a punt de partida i moment de formació i assaig d'un nou llenguatge, i la dels 60, en la qual els autors van trobar un discurs i van quallar projectes llargament madurats. La procedència de cada un dels integrants del grup permet representar la diversitat i la dispersió del territori espanyol; cosa que va convertir a Almeria, durant dues dècades, en lloc de trobada per sobre de qualsevol altra senyal d'identitat territorial. La mostra s'articula a més sota els conceptes que van marcar el període, les tensions estètiques i els plantejaments vitals que van definir a aquests autors emmarcats entre el formalisme i el documentalisme, l'humanisme i l'experimentació, el reportatge i l'assaig.