El Bòlit_Pou Rodó acollirà el dia 15 de juny (18.30 h) la inauguració de l’exposició “Denys Blacker. Mapes efímers. Complicitats i sincronies”. L’estrena inclou (19.30 h) un programa de performances a càrrec del col·lectiu Corpologia. La mostra es podrà veure fins al 2 de setembre als espais Bòlit_PouRodó i Bòlit_StNicolau i, en el marc de l’acte clausura, es durà a terme una altra “performance” oberta al públic a càrrec del grup Ocells al cap.
Segons les categories de l’art contemporani, Denys Blacker quedaria acotada com a artista versàtil i multidisciplinària amb un itinerari creatiu que s’expressa a través del dibuix, l’escultura, la ceràmica, la costura, la llum, el so i la performance. Tot i que l’artista transita entre totes aquestes disciplines, en la seva pràctica creativa deixen de ser llenguatges per esdevenir processos d’experiència.
Denys Blacker, nascuda a Londres i resident actualment a les comarques gironines, és un referent imprescindible per la configuració d’un mapa nacional i internacional de l’art d’acció a Europa. Actualment és membre dels grups The Wolf in the Winter i Ocells al Cap. El 2002, juntament amb amb l’artista holandesa Anet van de Elzen, crea l’associació Gresol a Madremanya des d’on organitza les trobades internacional de dones artistes de performance FEM. A partir del 2007, FEM es trasllada al Centre Cultural La Mercè de Girona i més endavant evoluciona com a residència d’artistes a Can Obert (Madremanya).
El 2011 sorgeix Corpologia, un col·lectiu independent d’artistes de performance de Girona que s’apleguen per investigar la presència i l’acció. Al llarg dels anys, FEM i Corpologia han estat, alhora, un laboratori de l’art de la performance i un espai convivencial per explorar diversos aspectes artístics.
“Mapes efímers. Complicitats i sincronies” és, en paraules de la comissària de la mostra, Maia Creus, un espai on “totes les obres s’haurien de mirar i comprendre com a restes materials i espirituals de processos efímers d’art en viu. El seu potencial semàntic i simbòlic es desplega quan activem la nostra pròpia energia creadora”.
Amb motiu de la mostra al llarg dels mesos de juny, juliol i agost, s’han programat una sèrie d’activitats com una escola d’estiu, performances col·lectives, exposicions a l’aparador del Bòlit_PouRodó i visites guiades de la mà de Denys Blacker. En aquesta programació hi participaran algunes de les personalitats més importants de la performance d’Europa com són Joan Casellas, Helen Collard, Nieves Correa, Fina Miralles, Marta Vergonyós, Martine Viale, Ester Xargay i Mireia Zantop. Les activitats, horaris i preus són consultables al web del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona.
L’escola d’estiu, que s’inicia el proper dilluns 18 de juny s’adreça a totes les persones majors de 16 anys i està dirigida per artistes amb una llarga experiència en l’art d’acció. Els tallers se centraran en el desenvolupament de l’escolta i la sensibilització de la percepció en moviment.
El divendres 22 de juny, a partir de les 18.30 h, es farà una nit de performance com a cloenda de l’activitat a càrrec de l’artista Nieves Correa i de l’alumnat dels tallers.