Amb “La cartografia de la Col·lecció Mascort. Escenes de la història” la Fundació Mascort dóna a conèixer una de les millors col·leccions cartogràfiques privades de Catalunya.
L’exposició mostra més de 160 mapes exempts pertanyents a les principals escoles cartogràfiques europees dels segles XVI al XVIII, que estan agrupats segons la següent temàtica: Mediterrani i Península Ibèrica; islaris i cartes nàutiques; conflictes bèl·lics (el teatre de la guerra i les places fortes) i l’evolució de les representacions de Catalunya, amb més de 50 mapes datats entre c. 1605 (el primer inclòs en un atles, de Vrients) i 1798 (de Ludwig Güssefeld).
Cal destacar el tractament especial que s’ha donat als gravats de l’enginyer militar francès Sébastien de Beaulieu, titulats Les Glorieuses Conquestes de Louis le Grand (c. 1694), que estan formats per 39 representacions que, per primera vegada, es podran veure en tot el seu esplendor.
Com a complement, es presenten atles i monografies completes amb aspectes relacionats amb els temes anteriors. Entre aquests hi ha l’atles Curioses Staats und Kriegs Theatrum (1730) de l’alemany Gabriel Bodehner, i el popularment conegut com Petit Beaulieu (1662), del propi Sébastien de Beaulieu.
L’exposició, que està precedida per una exhaustiva tasca de recerca i catalogació de les obres, ve acompanyada per la publicació d’un llibre-catàleg on hi ha inclosos els estudis corresponents, les imatges de les peces i la traducció dels textos introductoris a l’anglès.
La comissaria de l’exposició i autora del llibre-catàleg, Inés Padrosa Gorgot, és arxivera i bibliotecària del Castell de Peralada. A més de tenir una àmplia experiència com a articulista i conferenciant, forma part de l’Associació d’Arxivers de Catalunya i de l’ ICOM (International Council of Museums) i ha estat secretària i coordinadora de publicacions de l’Institut d’Estudis Empordanesos i membre del Patronat Eiximenis de la Diputació de Girona. També ha publicat diverses monografies dedicades a la fotografia, així com comissariat nombroses exposicions dins la biblioteca del Castell de Peralada.
Gràcies a aquesta exhibició l’espectador podrà adonar-se de l’evolució històrica i cartogràfica de les nostres contrades, així com aprofundir en el coneixement del territori i dels diversos autors –cartògrafs, geògrafs, dibuixants, gravadors, editors, impressors, etc.– que van poder transmetre els seus sabers i deixar-los, dibuixats o impresos en paper, per a les futures generacions.
L’exposició es podrà visitar des del 16 de juny al 14 d’octubre de 2018, a la seu de la Fundació Mascort, la Casa Galibern, amb accés gratuït.
A la imatge, Mapa de Catalunya, Josep Aparici, 1769.