La gran cita de la ceràmica al nostre país arriba puntual com cada any a Argentona amb interessants exposicions d’un altíssim nivell i interès artístic i cultural. Aquest 2018 viurem de nou tres exposicions especialment preparades per aquesta Fira, que s’inauguraran el dia 6 a la tarda, dues de les quals es podran visitar més enllà de les dates de l’Argillà. Recordem que l’Argillà Argentona 2018 començarà el divendres 6 de juliol i s’allargarà fins al diumenge 8, de les 10 del matí a les 22h de la nit.
“Ceràmiques”, d’Enric Mestre (Museu del Càntir)
S’inaugurarà el 6 de juliol de 2018 a les 18:30h i es podrà visitar fins al 9 de setembre.
L’obra ceràmica del valencià Enric Mestre (Alboraia, 1936) seleccionada per a ser mostrada temporalment al Museu del Càntir d’Argentona, pertany a les últimes dues dècades d’aquest pintor i escultor que compta amb una llarga trajectòria i un notable reconeixement, nacional i internacional, dins la seva especialitat.
Són quinze obres realitzades en matèria ceràmica, entre 1998 i 2018, representatives de l’etapa de més plenitud creativa de l’autor, sis de les quals s’exposen per primera vegada. Es tracta d’obres que destaquen per la seva rotunda sobrietat, a més dels múltiples suggeriments formals que planteja, i per la magistral realització aconseguida malgrat la seva complexitat tècnica. Escultures d’un potent poder evocador de l’arquitectura, però allunyades de ser la representació de construccions reals o funcionals.
”Dissenys i Ceràmica 3D” (Casa Gòtica)
S’inaugurarà el 6 de juliol a les 17:45h i es podrà visitar fins al 22 de juliol.
Es tracta d’una mostra que ens permet veure les possibilitats que ens brinda la impressió 3D ceràmica. Per fer-ho Protopenedès ha produït una sèrie de peces pròpies i de diferents dissenyadors on es poden observar diferents implementacions, resultats, materials i tecnologies. La mostra té una vocació didàctica i recull una vintena d’obres que presenten el resultat final així com parts del procés o errors d’impressió per tal d’apropar el visitant a aquesta tecnologia amb totes les seves virtuts i dificultats.
Protopenedès és la branca I+D de Ceràmica Baltà, taller familiar regentat per Josep Maria Baltà i dedicat a la ceràmica artística i decorativa. L’escultura, els motlles i la immediatesa de certs projectes van portar a Martí Baltà a interessar-se per la impressió 3D quan encara no existia la possibilitat d’imprimir directament amb ceràmica.
Ceràmica Tradicional i Creativa Actual de Romania (Saló de Pedra)
S’inaugurarà el 6 de juliol a les 17:00h i es podrà visitar fins al 8 de juliol.
Romania és el país convidat en aquesta edició d’Argillà Argentona i com a tal protagonitzarà l’exposició internacional i més efímera, ja que només es podrà visitar durant els dies de la fira.
La ceràmica romanesa es mou, com en altres països de l’Est (com Polònia i Hongria), entre una llarga i antiga tradició que ha arribat amb força fins als nostres dies i una generació de joves ceramistes que han apostat amb força per nous llenguatges expressius i noves tècniques. En el primer bloc hi trobem una terrissa de caire essencialment funcional i decorativa, produïda en municipis de llarga tradició terrissaire, entre les quals destaca Horezu, la “capital de la ceràmica romanesa”. Pel que fa a la creació contemporània, es podran veure a la mostra joves talents en fase de creixement i de desenvolupament d’un llenguatge propi. Cal gaudir d’aquesta mostra de ceràmica romanesa, especialment atenent a les poques oportunitats que tenim de veure obres d’aquest país a Catalunya.
A la imatge, escultura d'Enric Mestre.