La XXI edició de la Biennal d'Art Contemporani Català 2018 arriba el 6 de setembre a Sant Cugat del Vallès fins al 5 de novembre.
La biennal d'art més antiga de l'estat espanyol. Més de quaranta anys avalen aquesta implicació amb l'art contemporani que ha aglutinat a tot el sector artístic i cultural de Catalunya.
La Biennal d'art contemporani català es va crear el 1977 a Sant Cugat del Vallès dins el marc del Congrés de Cultura Catalana celebrat aquell mateix any per donar valor a la producció jove i als artistes emergents de Catalunya. Així doncs, va néixer amb la voluntat de potenciar la carrera professional dels artistes catalans, apropar l'art al públic jove i donar accessibilitat a tot el territori.
L'objectiu principal d'aquest esdeveniment ha estat convertir-se en un referent artístic europeu. En aquesta Biennal han participat artistes catalans de gran reconeixement, com per exemple: Ignasi Aballí, Susana Solano, Tom Carr, Perejaume, Amèlia Riera, Josep Grau Garriga, Leandre Cristòfor, Armand Cardona Torrandell i M. Assumpció Raventós, entre d'altres. També ha reunit a personalitats del sector cultural català que han format part dels comitès de la biennal, com: Arnau Puig, Francesc Fontbona, Josep Maria Cadena, Àlex Mitrani, Anna Guasch, Albert Mercadé, entre d'altres.
El comitè d'experts format per: Manuel Aramendía, Vicedegà de Cultura de la Facultat de Belles Arts de Barcelona, Aida Marín, Historiadora d'Art i comissària (Reus), Albert Mercadé, Director de la Fundació Arranz-Bravo (L'Hospitalet de Llobregat), Ricard Planas, editor de Bonart (Girona), Jesús Vilamajó, Director de l'Embarrat (Tàrrega), Josep Canals, Galerista i fundador de la Biennal d'Art Contemporani Català ha fet públic, dijous 21 de juny del 2018, els artistes seleccionats per la XXI Biennal d'Art Contemporani Català. Segons Albert Mercadé, Director de la Fundació Arranz Bravo: "És la tercera vegada que hi participo i aquesta edició és la que he vist més quantitat i més qualitat."
Els artistes seleccionats provenen de diferents territoris de Catalunya: Guillem Arquer (Sant Fost de Capsentelles), Mariona Berenguer (Sant Cugat del Vallès), Irene Bou (Mataró), Adrià Gamero (Olot), Anna Ill (Vilanova i La Geltrú), Carles Llonch (Lleida), Joan Pallé (Badalona), Anna Pascó (Esplugues de Llobregat), Yurian Quintanas (Tona), Eduardo Ruiz (Barcelona) i Sebastián Ruiz (Montcada i Reixach).
Des de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, promotors de la iniciativa, afirmen: "Sant Cugat del Vallès és avui una de les ciutats més puixants i modernes de Catalunya, sense perdre l'encant de les petites localitats. Sant Cugat ha estat un referent artístic mundial, pel que fa a la tècnica del tapís. Per això, és un plaer poder allotjar i promoure la Biennal d'art contemporani català, una de les biennals més antigues d'Europa i del món, amb més de 40 anys d'història i on han participat artistes catalans de renom internacional, servint així de plataforma per l'impuls del seu treball artístic."
Tal com declara l'organitzador i fundador de la Biennal, Josep Canals: "La voluntat de la Biennal ha estat potenciar l'obra dels artistes joves del nostre país i promoure-la per tot el territori realitzant exposicions en altres localitats d'arreu de Catalunya per fer-ho accessible a tothom. Hem d'agrair a totes les persones que han col·laborat en aquesta iniciativa des del seu inici i que han ajudat, així, a la seva consolidació."
A les imatges, a dalt, Silent Room 5 (detall) d'Yurian Quintanas, una de les obres seleccionades. A sota, el jurat de la Biennal.