Roger Marcet (Barcelona, 1953) deixa la direcció general del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona per jubilació, aquest mes de juny. Marcet posa així punt final a 20 anys al capdavant del Museu Marítim de Barcelona, d'ençà que va accedir al càrrec l'1 de novembre de 1998.
En la darrera sessió del Consell General del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona en què ha participat Roger Marcet abans de la seva marxa definitiva, celebrada el 20 de juny, la presidència del Consell General li va agrair els serveis prestats i va posar en relleu la seva tasca al capdavant del Museu Marítim orientada a la recerca i divulgació del patrimoni marítim de la Mediterrània.
Roger Marcet va assumir el càrrec de director general del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona (creat l'any 1993) en ple procés de desplegament del Pla Director de Reforma i Restauració de les Drassanes (1986) redactat pels arquitectes Robert Terradas i Esteve Terradas, i just un any després de l'adquisició per part del Museu Marítim del pailebot Santa Eulàlia en una subhasta a Alacant (1997).
Roger Marcet ha dirigit la rehabilitació total del conjunt monumental de les Drassanes així com la definició del pla museogràfic del Museu Marítim de Barcelona, per convertir-lo en un referent en la preservació, estudi i difusió del patrimoni i la cultura marítima. Un projecte que ha comptat amb un pressupost de 30 milions d'euros al llarg de deu anys (2008-2018). Durant el seu mandat s'ha organitzat el fons de la col·lecció, integrat per més de 128.000 peces, i s'han condicionat les sales de reserva per allotjar-lo.
Roger Marcet ha impulsat una nova museografia de l'MMB entesa com un conjunt d'exposicions o àmbits temàtics de caràcter semipermanent, centrades en la Catalunya marítima. A partir d'aquest eix central, i a partir del fons documental de l'MMB, es preveu impulsar mostres més
petites de caràcter temàtic, de mitja o curta durada, o activitats de reflexió, que complementen i enriqueixen el discurs central de l'MMB. Els àmbits permanents sempre presents són: El mausoleu romà, segle I. Les Drassanes Reials de Barcelona i el món de les galeres, segles XIII al XVII. El vaixell medieval Sorres X, del segle XIV. La Marina Catalana, dels segles XVIII al XX. D'aquests àmbits, està finalitzada la museografia del mausoleu romà i obertes al públic les exposicions "Drassanes i Galeres" i "7 vaixells, 7 històries".
Actualment s'està duent a terme la restauració, conservació i museïtzació de Les Sorres X i l'exposició semipermanent sobre la marina catalana, previstes per a finals de 2018. La inauguració de la nova exposició temporal Benaiges, el mestre que va prometre el mar està prevista per a finals de juliol de 2018. També s'està treballant en la remodelació de la plaça del Portal de la Pau, que dóna accés al vestíbul principal del Museu Marítim, amb la finalitat d'eliminar barreres arquitectòniques i aplanar la zona per tal de facilitar l'accés dels vianants.
Marcet també ha promogut una política de responsabilitat social basada en la vinculació i la proximitat del Museu amb el seu entorn. Tant a escala local, amb especial atenció al barri del Raval, com en l'àmbit de tota la ciutat de Barcelona, i en relació al conjunt dels territoris vinculats amb el mar. Marcet ha estat promotor de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana i de l'Associació de Museus Marítims de la Mediterrània.
Segons dades de 2017, l'MMB disposa d'una plantilla formada per 93 persones, amb un pressupost de 6.427.552 € d'ordinari i 2.683.747 euros d'inversions, al llarg de l'any. Durant 2017, el seu programa educatiu va ser utilitzat per 50.856 escolars i 4.999 persones van participar de les activitats familiars i de temporada. El Museu va rebre un total 223.330 visitants al llarg de l'any, que juntament amb els 41.935 del pailebot Santa Eulàlia i 67.704 de les exposicions temporals, fan un total de 332.969 visitants. El Museu està obert al públic 361 dies a l'any de 10 a 20 hores.
Roger Marcet (Barcelona, 1953) és arqueòleg per la Universitat Autònoma de Barcelona (Facultat de Geografia i Història, 1976), i diplomat en Funció Gerencial a les administracions públiques per l'Escola d'Administració i Direcció d'Empreses (1992). Ha estat conservador del Museu d'Arqueologia de Catalunya (1982-1984), i director-coordinador dels museus que depenien de la Diputació de Barcelona (1984-1992). També ha estat director del Centre de Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona, Director de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, Director tècnic del Consorci de Patrimoni de Sitges, Director del Museu Romàntic de Vilanova i La Geltrú i responsable de programes i projectes sobre patrimoni cultural. Ha estat membre de Consells Assessors i Comissions Tècniques de Patrimoni Cultural i membre de diferents associacions internacionals relacionades amb els museus i el patrimoni cultural.