Fabra i Coats Fàbrica de Creació, carrer Sant Adrià 20 de Barcelona, acull els dies 29 i 30 de juny les Jornades barris i pràctiques artístiques, organitzades per Idensitat. Aquesta és una trobada per debatre, reflexionar, conèixer i trobar-nos entre projectes, artistes, veïns/es i gent vària que estem al voltant de cultura i barri. Una trobada oberta i gratuïta que es basa en debats, ponències, taules d’intercanvi d’experiències i presentació de projectes, amb agents locals i internacionals per a discutir, potenciar i mostrar realitats d’hibridació entre barri i pràctiques artístiques. Hi estan convidats molts projectes de l'entorn de Barcelona, però també d'altres ciutats: València, Girona, Jerez de la Frontera, Gandsk (Polònia), Zagreb (Croàcia), Sant Adrià de Besòs.
L’objectiu és contemplar múltiples respostes a preguntes com: quina diferència hi ha entre cultura de barri i cultura als barris? Hi ha relació entre la cultura i la qualitat de vida? És la cultura una demanda social? A partir d’aquestes qüestions s’obriran connexions entre barris i estratègies sòcio- culturals, on analitzar projectes existents i sondejar possibles vies de futur.
Les relacions entre cultura i barri són sovint complexes i poc clares, no és el mateix parlar de cultura en els barris que parlar de la cultura de barri. Hi ha barris que concentren la major part d'infraestructures culturals i altres que són veritables deserts. Hi ha barris que sense infraestructures han despertat un gran interès per part dels creadors, i atresoren un capital simbòlic molt alt, malgrat estar fora del mapa de les activitats culturals.
Hi ha operacions urbanístiques que han utilitzat la cultura per especular i negociar amb la transformació dels llocs, i renovar les formes de vida que s'hi havien configurat. Amb tot, hi ha veritables connexions i desconexions entre "els barris" i "les cultures".
És una trobada per a discutir, potenciar i mostrar realitats a l’entorn de la hibridació entre barri i pràctiques artístiques. Més que donar resposta a una pregunta que contempla múltiples respostes, es vol definir un espai d'exploració que inclou debats, intercanvi de projectes socials i artístics, i connexions entre barris i estratègies sòcio-culturals. Més que crear noves tesis el que es vol és destensar les connexions entre barri i cultura, per analitzar projectes existents i sondejar possibles vies. Més que articular un aparador de projectes modèlics, el que es vol és crear un borbolleig d’experiències que posen en relació pràctiques artístiques amb el barri. Un espai d'anàlisi crítica que revisa el potencial de posar en relació els espais i les vides que l'habiten, amb l'acció artística i cultural.
Les jornades plantegen el barri com espai d'investigació i producció on activar propostes des de l'àmbit cultural, i la cultura com a generadora de relats, identitats, conflictes i situacions sorgides dels contextos urbans, locals i internacionals. La noció i reivindicació del barri ressorgeix intensament, el concepte barri pren força i es reclama com a bastió d'identitat, pertinença, autenticitat, comunitat. Un indret sòlid des del qual fer front als fluxos de la mobilitat contemporània. La projecció i visió de la ciutat sol resumir- se en els seus eslògans. De l'anterior "Barcelona Inspira", orientat a generar un espai cosmopolita business friendly per a emprenedors o joves talents, s'ha passat al "Sóc de Barri", que potencia viure i participar en la construcció de la ciutat i la cultura a escala local. Aquesta mirada revitalitzadora i nostàlgica del barri, contrasta amb una realitat sembrada de desconnexions, mobilitats laborals, precarització d'espais i de vides, manca d'identificació amb el lloc... Davant aquesta nova articulació discursiva apareixen diverses qüestions relacionades amb l'aïllament i la connexió entre els diferents conceptes de barri, i el seu nexe amb la cultura.
A la imatge, cartell de les jornades.