banner-elscatala-817x88px
\

Exposicions

"Ródtxenko: cas d'estudi" a l'IVAM

Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AWNial nou-180x178
Ródtxenko: cas d’estudi es pot veure a l'IVAM de València fins al 26 d'agost del 2018.

Existeix un constructivisme escorçat; és a dir, doblement experimental. D’una banda, mira al món renovat, i després el crea oblic. És com si pintant-ho tot de roig, blau i groc, l’espai acabara virant estranyament. Tanmateix, la superació del final metafísic de Malèvitx va posar fi al documentalisme fotogràfic de Ródtxenko, però la història creativa comprimida resideix entre aqueixos dos límits. Amb l’exposició que l’IVAM dedica a l’artista rus, el museu podria apropiar-se de les paraules del seu amic Maiakovski i reptar l’espectador:
“Escolten! / Si els estels s’encenen, / vol dir que a algú els fa falta, / vol dir que algú vol que existisquen, / vol dir que algú escup aqueixes perles?”
No tant cossos celestes, com a hegemònics soviets refulgents, van enfocar l’art cap al creador enginyer i innovador, mestre de la utopia en la indústria revolucionària, fabril i tecnificada. D’ací la racionalitat dels seus dissenys tipogràfics, les arriscades composicions en portades de revistes per a un nou home proletaritzat i massificat, els fotomuntatges icònics i un 1921 des d’on parteix l’exposició i més d’un centenar d’obres, peces que conformen l’atmosfera d’avantguarda en la configuració del cas Ródtxenko quan Leningrad no era Sant Petersburg.

A la imatge, Ródtxenko i Maiakovski. Cartell per a xumets fabricats per Rezinotrest. ca. 1980. IVAM.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021