FCC-Segell-banner4
Murs Lliures-Wallspot, un projecte amb voluntat de potenciar l\'art urbà

Reportatges

Murs Lliures-Wallspot, un projecte amb voluntat de potenciar l'art urbà

bonart barcelona - 01/07/18
q2w-MKl4Baner_SantiMoix_Bonart_180x180
Murs Lliures-Wallspot ha celebrat el seu cinquè aniversari. El projecte va néixer amb la voluntat de potenciar l’art urbà de qualitat a partir de la gestió de murs com a espais de creació.

Wallspot i Rebobinart. Wallspot, anteriorment anomenat Murs Lliures, és un projecte iniciat l’any 2011, i renovat l’any 2016 amb voluntat d’internacionalització, que es basa en l’ús de les noves tecnologies per gestionar de manera legal el fenomen de l’art urbà. Els artistes es poden registrar de manera gratuïta al web o a l’App de Wallspot i seleccionar la data i el mur en què volen realitzar la seva intervenció artística. El projecte sorgeix de la necessitat de disposar d’un medi unificat que integri i vinculi tots els agents implicats en l’art urbà: artistes, fotògrafs, gestors culturals, ciutadania i administracions públiques.
L’Associació Rebobinart es va fundar l’any 2012 sota una clara filosofia social que posa l’art urbà al servei de la dinamització social i cultural de l’espai públic. L’entitat fomenta una visió de l’art urbà professional i el posa al servei de la societat a través de la creació de projectes que arrelen al territori, que aporten un valor afegit a l’espai urbà i que generen en la ciutadania un major sentiment de pertinença al seu barri o districte tot propiciant una cultura de la participació i del pensament crític.

Parc de les Tres Xemeneies. Els murs del Parc de les Tres Xemeneies de Barcelona van ser el primer espai gestionat a través de Murs Lliures. Al costat del Parc de les Tres Xemeneies hi ha el centre cultural Albareda, on es va fer una exposició que va repassar aquests cinc anys d’història de Murs Lliures-Wallspot. “L’exposició va recollir el testimoni d’artistes, fotògrafs, gestors culturals, comissaris i experts en espai públic que construiran el relat del passat, el present i el futur d’aquesta iniciativa, arrelada a Barcelona i que en l’actualitat mira cap a horitzons internacionals”, explica Marc Garcia, fundador i director de Murs Lliures-Wallspot.
A la mostra es van poder veure obres d’artistes que han pintat als murs de Wallspot a Barcelona al llarg dels cinc anys de vida del projecte. Noms consolidats en el panorama de l’art urbà com ara els de Pez, Xupet Negre, Txemy i Marina Capdevila exposen al costat de Camil Escruela, Ibie, Mateu Targa, Miquel Wert, Reskate i Sandro Bedini. Anna Dimitrova, comissària i directora de Montana Gallery, i Míriam Alarcón, comissària i directora de projectes de Rebobinart, han estat les encarregades de seleccionar els artistes participants.
L’exposició també va incloure fotografies de Fer Alcalá, Senyor Erre, Lluís Olivé, Rockaxson i Joan Piñol. “Autèntics caçadors d’art urbà que han capturat durant tot aquest temps les obres que omplen de color els murs de la ciutat”, segons Míriam Alarcón.
El recorregut expositiu es va completar amb una selecció de textos d’experts en art urbà i espai públic com ara Fernando Figueroa, historiador de l’art especialitzat en art urbà i professor de la Universidad Complutense de Madrid; Joan Peiró, director de Polinizados i catedràtic de la Universitat Politècnica de València, i Roger Pous, sociòleg i cofundador del projecte Murs Lliures i Rebobinart. La mostra és itinerant i es va presentar en format pop-up, a Montana Gallery del 26 d’abril al 5 de maig del 2018.

A la imatge, cinc anys de murs lliures i d'art urbà.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021