La Fundació Joan Miró presenta la seva agenda d'activitats per als mesos de juliol i agost de 2018.
Joan Miró. Col·lecció. La col·lecció de pintures, dibuixos, escultures i obres damunt paper que es mostra a la Fundació és una de les més completes de Miró i permet fer un recorregut exhaustiu per totes les etapes de la seva cronologia vital i artística. El conjunt il·lustra els conceptes clau del pensament i de l’obra de Miró i mostra la voluntat de l’artista de transcendir la pintura convencional. A través de diversos àmbits s’exploren, de manera transversal, la producció i el llenguatge personalíssim d’un dels artistes més influents del segle xx. L’actual presentació de la col·lecció posa de relleu el caràcter únic de la Fundació, un espai expositiu singular pensat per acostar l’art a tothom i dissenyat específicament per mostrar l’obra de Miró posant en valor el diàleg i la complicitat de l’artista i l’arquitecte Josep Lluís Sert. Els visitants poden gaudir del PATI NORD durant el seu recorregut per la Col·lecció d’obra de Joan Miró. L’edifici de Sert conjuga elements de l’arquitectura moderna i de l’arquitectura tradicional mediterrània, on els patis són una referència constant. Sert i Miró van imaginar un recorregut que propiciés la contemplació de les obres amb moments de repòs, en un diàleg continu entre art, arquitectura i paisatge.
Exposicions temporals
Del 15.06.2018 al 30.09.2018: Kader Attia. Les cicatrius ens recorden que el nostre passat és real. L'exposició de l'artista francoalgerià Kader Attia, guanyador de la darrera edició del Premi Joan Miró, és una introducció a les seves obres dels darrers anys. Seleccionades especialment pel mateix artista, aquestes obres giren entorn de la noció de reparació, una de les principals línies d'investigació de l'artista. Per a Kader Attia, Occident ha tractat la reparació intentant esborrar-ne qualsevol evidència física, mentre que en altres cultures els senyals deixats per esdeveniments traumàtics s'accepten i fins i tot se'ls dona un tractament plàstic que els posa en valor. Kader Attia desenvolupa la seva obra a partir de les zones de fricció entre cultures que han patit relacions desiguals i que fan patents aquesta disparitat a l'hora d'abordar el dolor del passat. Per a l'artista, tapar les marques d'episodis tràgics d'un passat comú no contribueix a curar-ne les ferides més profundes. El títol de l'exposició s’inspira en un fragment de la novel·la All the Pretty Horses, de Cormac McCarthy, apareguda el 1992 i traduïda al català com Tots aquells cavalls.
El Premi Joan Miró, atorgat per la Fundació Joan Miró i l'Obra Social "la Caixa", és un reconeixement a la creació actual d'aquells artistes que destaquen per l'esperit de recerca, innovació, compromís i llibertat que va caracteritzar la vida i l'obra de Joan Miró.
Fins al 22.07.2018: Itō Shinsui. Tradició i modernitat, una exposició que aprofundeix en l’obra gràfica d’aquest cèlebre pintor i gran mestre d’un dels principals corrents d’art gràfic japonès del segle xx, el shin hanga. Comissariada per Akiko Katsuta, la mostra reuneix prop d’una seixantena dels seus millors gravats en fusta, produïts entre el 1916 i el 1964 i procedents de la col·lecció de la Fundació Taiyo no Hikari. Itō Shinsui. Tradició i modernitat es completa amb l’obra de Joan Miró Arbre en el vent, de 1929, que evoca l’interès de l’artista en el pensament i l’art japonesos. Es tracta d’un nou projecte sorgit de la llarga col·laboració entre la Fundació Joan Miró i Kazumasa Katsuta, un dels principals col·leccionistes privats de Joan Miró d’arreu del món, una part important dels fons del qual s’exposa permanentment a la Fundació des de l’any 2001. La presentació a la Fundació de l’obra d’Itō Shinsui, pare de Kazumasa Katsuta i un dels principals responsables del reconeixement de la cultura tradicional japonesa al món, s’emmarca en el programa d’esdeveniments commemoratius del 150è aniversari de les relacions entre Espanya i el Japó i es realitza amb la col·laboració de Vilá Abogados i la Japan Foundation a Espanya.
Espai 13. La possibilitat d’una illa és el cicle d’exposicions de l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró per a la temporada 2017-2018, amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. Comissariat per Alexandra Laudo, el projecte s’articula a l’entorn dels significats simbòlics i socioculturals que ha tingut al llarg del temps un espai paradigmàtic en l’imaginari col·lectiu: l’illa. El cicle s’estructura a partir de cinc exposicions monogràfiques protagonitzades per Irene de Andrés, Gideonsson / Londré, Gerard Ortín, Lucía C. Pino, Bàrbara Sánchez Barroso i es completa amb un club de lectura que proposa sessions de discussió de textos i altres materials.
Fins al 11.09.2018: Gideonsson / Londré. Soc Vertical. Lisa Gideonsson i Gustaf Londré són dos artistes visuals suecs que des del 2009 treballen com a parella artística amb el nom de Gideonsson / Londré. Sovint el seu treball té una dimensió performativa i parteix de la investigació a l'entorn de qüestions vinculades amb la temporalitat, amb els cossos i amb l'espai natural, així com sobre la relació entre tots aquests elements. A l'Espai 13 de la Fundació Joan Miró presenten un projecte que explora la idea de verticalitat i els efectes, tant físics com psicològics, que experimenta l'ésser humà en altituds molt elevades, i com aquest conjunt de sensacions corporals estimulen o potencien estats físics i mentals de d'aïllament i introspecció.
Activitats a l’entorn del cicle La possibilitat d’una illa. La simbologia de les illes s'ha forjat en gran mesura des de la literatura, per mitjà dels relats d'aventures i la narrativa de ciència-ficció, però també des del teatre, la poesia o l'assaig filosòfic i polític. Biblioteca de les illes és una activitat de lectura i discussió de textos relacionats amb la temàtica del cicle La possibilitat d’una illa i s'organitza en diferents sessions independents, cadascuna de les quals és conduïda per un convidat de l'àmbit literari i la comissària del cicle Alexandra Laudo. Sota el títol «Saber-se illa: la consciència d'aïllament en la poesia escrita per dones a mitjan s. xx», la poetessa Míriam Cano conduirà una trobada literària a la Biblioteca Jacques Dupin de la Fundació Joan Miró, on es comentaran textos de Sylvia Plath, Adrienne Rich i Anne Sexton. Dijous, 12 de juliol de 2018, a les 18.30 h. Biblioteca Jacques Dupin, Centre de Documentació de la Fundació Joan Miró.
Fotografia al vestíbul. Des de l’any 2012, la Fundació Joan Miró programa exposicions de fotografia al vestíbul. A partir de l’acord amb els hereus de Joaquim Gomis i la Generalitat de Catalunya, la Fundació s’encarrega de gestionar l’Arxiu Gomis, a més de difondre’n el fons i de potenciar l’estudi de la seva obra. Amb aquesta voluntat s’exposa temporalment l’obra de Gomis en aquest espai, on s’alterna amb mostres fotogràfiques d’altres creadors que han practicat la fotografia de manera amateur.
Fins al 30/09/2018 Joaquim Gomis / Magels Landet. La Ricarda: Dues mirades. Joaquim Gomis va fotografiar la Ricarda -la casa del seu cosí al Prat del Llobregat projectada per Antoni Bonet- mentre la construïen. Un cop acabada, també hi va fotografiar les vetllades culturals que s'hi organitzaven. Dècades després, l'escultora Magels Landet va copsar detalls de la casa, ja deshabitada però esdevinguda una llegenda de la modernitat arquitectònica i cultural de la Barcelona dels anys seixanta.
La Fundació Joan Miró i el Grec 2018. Taller Cloud Gate de Txikung (Qi Gong). Els integrants de la companyia de dansa taiwanesa Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan estan entrenats en disciplines occidentals, com el ballet o la dansa contemporània, però també en pràctiques orientals com la meditació, el txikung (o Qi Gong). Durant la seva estada a Barcelona, la companyia ofereix un taller de Tai Chi Dao Yin (un tipus d'exercicis clàssics de txikung) i meditació al Pati del Garrofer de la Fundació Joan Miró. Dimecres 11 de juliol, de 19 a 20.30 h. Pati del Garrofer de la Fundació Joan Miró.
My Neighbor Sky. Lluna, sol i una estrella. Els ballarins i coreògrafs Andrés Corchero i Oguri porten al Grec d’enguany una nova versió del duet que ja van mostrar el 2013 al mateix festival. Considerat un projecte "en continuïtat", My Neighbor Sky varia en cada ocasió en funció de l'espai on es representa. Aquest cop serà el Pati Nord de la Fundació, presidit per l'escultura Lluna, sol i una estrella de Joan Miró, on sonarà la música en directe de Nuno Rebelo. Una coproducció del Grec 2018 Festival de Barcelona, Oguri i Andrés Corchero i la Fundació Joan Miró. Amb la col·laboració del Graner, centre de creació Del 12 al 15 de juliol, a les 20.30 h. Pati Nord de la Fundació Joan Miró.
Visites guiades. Joan Miró. Col·lecció. Visita comentada gratuïta a la col·lecció d’obres de Joan Miró. Cada dijous, a les 13 h (en anglès) i els dissabtes, a les 11 h (en castellà) i a les 12.30 h (en català).
La Fundació: arquitectura, art i paisatge. Visita comentada gratuïta a l’edifici de Josep Lluís Sert. Activitat concebuda i conduïda per El globus vermell. Diumenges 1 de juliol i 5 d’agost de 2018, a les 11 h (en anglès) i a les 12.30 h (en català, castellà).
La Barcelona del GATCPAC. Itinerari per l'Arquitectura d'avantguarda. Recorregut per Sant Gervasi que permet descobrir l'evolució de l'arquitectura al llarg del segle xx i posar-la en relació amb els esdeveniments més importants succeïts en l'àmbit polític, social, cultural i artístic a Barcelona. Activitat conduïda per El globus vermell. Diumenge 15 de juliol de 2018, a les 11 h. Lloc: Barri de Sant Gervasi. Punt de trobada: Plaça Molina (Monument Joan Maragall).
A la imatge, obra de Kader Attia.