El projecte europeu “The Spur” ha tancat aquesta setmana la seva activitat amb unes jornades a Girona per debatre al voltant de l’art contemporani. La reunió ha comptat amb la participació de 16 artistes i 8 professionals de l’àmbit de la gestió cultural que des del 2016 han col·laborat conjuntament per crear una xarxa d’arts visuals a Europa.
Un dels fruits principals de les jornades, que han tingut lloc els dies 9 i 10 de juliol, ha estat l’acord de crear un banc de recursos gratuït, pioner dins del sector, per a artistes contemporanis i contemporànies. El banc de recursos es publicarà al web del projecte i inclourà documents model de bones pràctiques i un contracte model per a artistes en residències. Els documents, que s’han debatut aquests dies a Girona, s’han estat elaborant amb la col·laboració d’una consultoria de gestió cultural i d’advocats experts en el sector de l’art. Els documents seran fruit d’un acord entre les dues parts que intervenen en un projecte de residències: el centre que les organitza i l’artista que les executa.
En el marc de la reunió, els artistes i les participants en el projecte europeu han debatut sobre les seves experiències dins de “The Spur” i han intercanviat opinions sobre la concepció de l’art i sobre com aproximar l’art contemporani a la societat.
La trobada respon a una metodologia de treball que es basa en el treball en xarxa i que ha estat implementada pels socis durant els dos anys de projecte. La finalitat ha estat promoure el diàleg obert entre els artistes participants, els socis i gestors culturals en relació amb diversos aspectes i realitat dels estils de vida dels artistes, tals com la família, la situació econòmica, els estudis, les carreres professionals paral·leles, etc.
El tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha destacat que “des de la ciutat estem fent una aposta per les indústries culturals i creatives amb la vocació de ser un referent català i europeu. Experiències com aquest “The Spur” que ha capitanejat el Bòlit van també en aquesta línia, ens permet sumar experiència i ser cada vegada més presents en els circuits europeus de l’art”.
A la reunió de Girona també s’han discutit els continguts del catàleg final del projecte, el qual es publicarà durant les pròximes setmanes i es distribuirà el mes d’agost a diferents institucions especialitzades en l’art contemporani d’arreu d’Europa com, per exemple, biblioteques d’universitats, centres d’art contemporani, escoles de Belles Arts, entre d’altres. A més a més, el projecte “The Spur” ha creat i editat dues revistes digitals que inclouen els continguts dels quatre seminaris que es van organitzar a Girona, Roma, Albi i Palma i que es publicaran aquest estiu a la xarxa.
El projecte “The Spur” està destinat a crear una xarxa de cooperació europea formada per set entitats culturals que funcionen com a operadors culturals a escala local i internacional. Liderat pel Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, el projecte inclou Le Lait Centre d’Art Contemporani d’Albi (França), el Bureau des Arts et Territoires de Montpellier (França), la Fundació Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma (Mallorca), l’Sputnik Oz de Bratislava (Eslovàquia), la Fondazione per l'Arte de Roma (Itàlia) i l’Euroregió Pirineus Mediterrània.
Es tracta d'un projecte que s’ha desenvolupat al llarg de dos anys (2016 - 2018) i que aposta per la creació d’una xarxa de cooperació europea centrada, fonamentalment, en les arts visuals.
A la imtge, visita guiada a l’exposició de Denys Blacker que es va fer en el marc de la reunió a Girona amb tots els participants.