Del 6 de novembre de 2020 al 31 de gener de 2021 la Sala 2, dedicada a exposicions temporals de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera (baixos de l'Ajuntament), acollirà una exposició col·lectiva d'un seguit d'artistes canareus:
Sistema Binari són Artur i Ruth, es dediquen a la fotografia i el disseny gràfic conjuntament des del 2008. Han realitzat diverses exposicions col·lectives i individuals durant tot aquest temps, alternant la faceta més creativa amb el món laboral.
Joan Gil és aficionat a la fotografia des de sempre, segurament per culpa de son pare, Joan Gil Fibla, un gran fotògraf. Encara que és de formació autodidacta mai ha deixat d'assistir a cursos, tallers o masterclass impartits per grans fotògrafs espanyols i estrangers. Ha obtingut infinitats de Premis i distincions a Catalunya, l'Estat espanyol i l'estranger.
Llagostera-Pitxó es va formar professionalment, a l'Escola d'Art de Tortosa, a l'Escola Taller de Vinaròs i classes particulars a Barcelona.
Sussi Esteban, llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona amb formació com a il·lustradora a l'Escola de la dona de la Diputació de Barcelona i un Curs de professionalitat en Il·lustració al Centre d'Innovació i Formació Ocupacional (CIFO) d'Hospitalet. Després d'uns anys dedicada al disseny gràfic, ara ha decidit dedicar-se també a la il·lustració.
Txus Fibla, ha estudiat esmalt al foc sobre metall a l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona. Ha realitzat diversos cursos de joieria, tècniques pictòriques, estampació manual tèxtil, carvat de segells, tècniques modernes d'aquarel·la, mosaic etc.
Tots aquests artistes han realitzat exposicions, de caràcter individual o col·lectives, a Catalunya, l'estat espanyol i l'estranger.
En aquesta exposició Sistema Binari ens presenten un seguit de fotografies on la natura pren el protagonisme. L'aïllament i la reclusió del confinament van provocar una certa angoixa i mal estar, però al mateix temps van desenvolupar una frenètica necessitat de crear per reconfortar-se, animar-se i evadir-se del fet de trobar-se "Entre parets". Alguns dels retrats sorgits d'aquesta situació tan excepcional ens recorden a la tècnica pictòrica del clarobscur amb el contrast d'un fons totalment fosc i la llum que irradia l'element del centre de la composició. Aquest enorme contrast ens permet percebre la bellesa, la magnitud i la plenitud de la mare naturalesa generadora de vida i en canvi constant.
Joan Gil aparca la fotografia i ens presenta la tècnica del Gyotaku, mètode tradicional artístic japonès que consisteix en la impressió natural d'un objecte, en concret de peixos, que després d'utilitzats per a aquestes impressions tornen al mercat, pel que totes les tintes i pigments que s'utilitzen han de ser naturals. Joan treballa aquesta tècnica a la perfecció i ens mostra la seva passió per la natura i sobretot pel mar.
Llagostera-Pitxó mostra un seguit de composicions que s'allunyen de l'art figuratiu i són una mena de preludi cap a l'art abstracte. Utilitza, preferentment, colors blaus, ocres, marrons i grocs, tot i que al color li dona un paper secundari, és més important el llenguatge de les formes que no pas el color. El dibuix és fonamental, per això la seva obra és impactant, rotunda, entenedora i directa. Mirades penetrants que ens recordaran dies de solitud i reclusió i un univers de percepcions inesgotables...
Sussi Esteban, ens descobrirà un seguit de criatures i cadascuna d'elles ens aproparà a la seva història. Una història que té com a fil conductor un temps de reclusió i aïllament, en el que calia reinventar-se i buscar la manera de seguir endavant sense aturar-se. Quelcom no gens fàcil...
Personatges de posat serè i agradable. La utilització de colors suaus, composicions ordenades, expressions assossegades i una delicada i cuidada tècnica ens permeten endinsar-nos a un món que ens va canviar la vida i que a Sussi, com a tants i tants creadors li va provocar una infinita inspiració. Un món ple de vida, d'entusiasme, pau i serenitat que la va acaronar dolçament durant el temps de reclusió i que ara, ben segur, ens acaronarà a nosaltres...
Txus Fibla, habitualment empra l'esmalt al foc per a les seves creacions. A més d'aquesta tècnica, en aquesta ocasió ens presenta la mono impressió botànica. Tot plegat és el resultat d'aquell llarg espai de temps de reclusió i aïllament atípic que vam patir. Txus viu a la natura i aquest estat inusual li va permetre aturar-se i resseguir aquesta natura com mai havia fet, va descobrir la bellesa, la pau, l'harmonia i alguns dels seus secrets, coma ara la seva brevetat i fugacitat. Aquest conjunt de percepcions les va traslladar a cada una de les seves composicions mostrant-nos l'encant de la mare naturalesa així com totes les bondats que ens aporta i que tanta falta ens fan en aquests moments tan complexos: vitalitat, serenitat i optimisme en estat pur!
Art de qualitat, sorgit d'una situació anòmala i poc habitual, art "Entre parets" però que fixa la seva mirada en la natura com una porta oberta a l'evasió...
Horari: dimecres a divendres de 9'30 a 13'30; dissabtes, diumenges i festius de 12'00 a 14'00 h (Aforament limitat)
Visites concertades fora d'aquest horari: terracota@galera.cat/ 977 71 83 39
A la imatge, obra de Llagostera-Pitxó.