Davant els riscos que encara en l'actualitat una institució cultural (incendis, inundacions, atemptats, vandalisme ...), el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza ha acabat la implantació del seu Pla de Protecció, Conservació i Catalogació davant Emergències que té com a objectiu principal l'establiment d'uns detallats protocols d'actuació que puguin ser manejats pels diferents agents que hagin d'intervenir en casos d'emergència.
Amb la coordinació del departament de Seguretat, el museu ha fet un gran esforç per estar preparat davant qualsevol tipus d'emergència en les seves instal·lacions. Així, s'intenta aconseguir que l'impacte sobre els béns culturals que alberga sigui el menor, les seves conseqüències menys destructives i la recuperació molt més viable. El patrimoni cultural, igual que la vida humana, és un recurs fràgil, no renovable, i quan es destrueix es lesiona la memòria de tota una comunitat.
A més, i per primera vegada a Espanya en l'àmbit dels museus, s'ha creat una Taula de coordinació externa composta per Bombers, Ajuntament de Madrid, Samur, Protecció Civil, Policia Local, Policia Nacional, Guàrdia Civil, UME i Delegació de Govern , des de la qual es supervisarien totes les actuacions i decisions en una situació d'emergència.
Els protocols d'aquest Pla es basen en l'anàlisi de la documentació i de les necessitats dels béns culturals, en reunions periòdiques dels equips responsables de les diferents àrees, en l'existència d'una Guia operativa estandarditzada i d'unes fitxes d'evacuació de cada una de les obres que alberga el museu.
A la imatge, vista d'una de les sales del Museu Thyssen.