Set projectes multidisciplinars han estat seleccionats per participar en la 7a edició de la Mostra d’Art Urbà, organitzada per Roca Umbert Fàbrica de les Arts (Granollers) el proper 20 d’octubre. La selecció s’ha fet a partir dels 40 projectes que es van presentar a la convocatòria pública.
En la categoria de directes o accions musicals, les propostes triades han estat “Protecció perimetral de llarga duració” de Gerard Valverde Ros, una instal·lació que parteix de la concertina per crear un espai sonor a través de l’amplificació del material i la seva modificació en directe per mitjans electrònics; i “Tlachtli” de Jordi Murillo Girart, que enfronta les veus del moviment obrer i dels poders fàctics.
En la categoria de moviment han guanyat els projectes “Enemy is near” de Daniel Gasol, que emetrà imatges retransmeses en streaming marcades amb missatges agressius que els mitjans de comunicació han publicat amb la finalitat de crear una imatge pública d’enemic; i “Manifiesto a la postguerra” de Nataly Prada Elejalde, un projecte performatiu en col·laboració amb el Prostíbulo Poético en què mostrarà el paper de la dona en el cartellisme durant la guerra civil espanyola.
Per últim, en la categoria d’Intervencions a l’espai públic, les propostes triades són “Paisatges digitals d’una guerra: Granollers” de Azhara Cerezo, que proposa una intervenció fotogràfica amb els graffitis polítics com a protagonistes; “El aparato reproductor” de Santiago Doljamín, que es basa en el so de l’explosió d’una bomba casolana; i “Proyecto X” de Maria Capell Pera, que a través d’uns cubs inflables transforma els espais públics en un estat d’emergència.
El jurat encarregat de triar els projectes guanyadors està format Alexandra Laudo (comissària independent); Núria Ricart (membre d’Eurom – grup de recerca de la Universitat de Barcelona); Eudald Van der Pla (membre del col·lectiu Ex-Abrupto); Laia Casanova (responsable de la gestió i dinamització d’arts visuals i de la imatge de Roca Umbert); i Ester Prat (coordinadora de projectes de Roca Umbert). El jurat ha tingut en compte a l’hora de valorar els projectes la vinculació amb el concepte fabricar la guerra, de manera conceptual o simbòlica, així com la vinculació entre el passat i el present de la fàbrica i el foment de dinàmiques de participació creativa i de col·laboració entre els usuaris de Roca umbert, els habitants de Granollers i els artistes de la mostra.
Les instal·lacions artístiques es complementaran amb un seguit d’activitats familiars, concerts, performance, dansa, teatre... La jornada és un espai de trobada per incentivar l’experimentació al voltant del concepte de fàbrica, convertint-la en espais expositius i/o d’exhibició de projectes de les diverses disciplines artístiques que conviuen a Roca Umbert.