L'IVAM Institut Valencià d'Art Modern, carrer Guillem de Castro 118 de València, presenta una mostra dedicada a l'artista francesa Annette Messager que porta per títol púdic-Públic, el projecte expositiu de Patricia Gómez i M. Jesús González Fins cota d'afecció a la galeria 6 i la mostra col·lectiva A Contratemps. Mig segle d'artistes valencianes 1929-1980 durants els mesos d'estiu.
Annette Messager. Púdic-Públic recull els últims 20 anys de trajectòria de l'artista francesa, l'obra destaca per una sòlida actitud crítica, un evident manifest feminista i per bussejar en la mentehumana Hastacotadeafección és un projecte en el qual les artistes han extret les capes de pintura d' la galeria juny per fer visible les empremtes de l'activitat que ha constituït el relat de l'IVAM A Contratemps reuneix 240 obres d'artistes com Juana Francès, Eva Mus, Jacinta Gil, Anna Peters, Carmen Calvo, Isabel Oliver, Ángela García Codoñer, Victoria Civera i Juan Uslé, Cecilia Bartolomé, José J. Bartolomé, Josep Lluís Seguí, Monika Buch, Rosa Torres, Soledad Sevilla o Victòria García, procedents de la Col·lecció de l'IVAM, d'altres museus i de col·leccionistes privats.
"La història de l'art també s'ha d'escriure en femení", subratlla el director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés. Aquest compromís del museu amb la visibilització de les dones es manifesta en la seva línia expositiva que aposta per mostrar la feina de les dones artistes.
En els últims quatre anys, l'IVAM ha programat mostres dedicades a artistes com Martha Rosler, Gillian Wearing, Ana Peters o Grete Stern el 2015; Dora García o Cabell-Carceller a 2016; o el 2017 Helena Almeida, Carmela García i les intervencions de Cristina LucasyMarinaNúñez Yporprimeravez a 18 anys d'història, el Premi Julio González s'ha atorgat aquest any a una dona, Annette Messager.
El museu no només els està dedicant mostres individuals, sinó que també es programen conferències de dones rellevants del món de l'art i la cultura. És el cas de les conferències organitzades per la Càtedra d'Estudis Artístics en què han intervingut Frances Morris, directora de la Tate Modern, Suzanne Cotter, en aquell moment directora del Museu Serralves de Porto, o Marta Gili, directora del museu Jeu de Paume de París.
"Ja no es pot entendre per més temps la societat contemporània sense la presència destacada de l'art realitzat per dones", afegeix José Miguel G. Cortés. Aquesta voluntat de recuperar artistes oblidades o no prou reconegudes no només té el seu reflex en la línia expositiva del museu, sinó que també es manifesta en les adquisicions d'obres per augmentar la presència de creadores en la col·lecció de l'IVAM.
Les dones ja representen un percentatge del 14% dels fons del museu, amb obres d'un total de 239 creadores. En 2016, l'IVAM va comprar obra de cinc dones: Yto Barrada, Isabel Oliver, Ángela García, Helena Cabello i Ana Carceller. Un any abans, ja es va aprovar la compra de treballs d'altres dos artistes, Martha Rosler i Gillian Wearing, l'obra s'havia exhibit el 2015 al museu. I en l'any 2017 l'IVAM va comprar obra d'artistes com Nadia Benchallal, Monika Buch, Carmela García, Dora García, Joana Hadjithomas, Ángeles Marco, Rosell Meseguer, Soledad Sevilla, Ahlam Shibli, Rula Halawani o Elo Vega.
"Estem compromesos en enfortir la presència de dones en la col·lecció de l'IVAM i som un dels pocs museus a Espanya que l'està duent a terme", ha explicat el director de l'IVAM.
A la imatge, vista de la mostra dedicada a Annette Messager.