Paula Calavera ha realitzat el mural Ofelio. Campo de Agrios, que es podrà veure durant tot el mes de juliol de 2018 com a part del projecte 12+1 de Sant Feliu del Llobregat, all Complex Municipal de Piscines, carrer Verge de Montserrat 2.
12+1 és un projecte de Kaligrafics, amb la col·laboració de la Fundació Contorno Urbano. 12+1 és una galeria d'art a cel obert que es transforma cada mes. Al llarg de l'any són 12 artistes, 12 mesos a 1 mur. Una visió original que qüestiona també la fórmula d'exposar l'art urbà i el lloc d'aquesta creació a la ciutat.
Paula Calavera ha realitzat l’obra Ofelio. Campo de Agrios: un paisatge de perifèria, un territori “assalvatjat” per abandonament amb una figura que es confon amb el fons i que flota dins una massa blava en mig del camp.
“Jo venia treballant la figura femenina en territoris idíl·lics. Però he decidit passar a treballar la figura masculina a espais post-urbans. En aquest cas tenim un camp agri (plantes vinagrelles, flors campanelles grogues que son comestible i típiques dels descampats del meu territori) amb un element d ́aigua estancada, pou o llac; resolt en un rectangle blau. En aquesta massa vull fer néixer a Ofelio, com a referent de l ́Ofèlia de Hamlet, convertint-lo en un personatge masculí. Una revisió de les representacions tradicionals sobre les característiques del femení i del masculí” en paraules de l'autora.
Atrapada amb la pintura com a model de pensament, vaig començar a pintar a la via pública el 2003. La lluita com a suport, la llibertat que existeix en l'efímer a l'hora de pintar al carrer, és el que enganxa. He profunditzat amb la pintura Mural i el Graffiti des de llavors, perquè la vida m'ha donat l'oportunitat de fer-ho. Vaig realitzar el 2013 el mural més gran que hi ha al meu territori fins al moment: 2500 metres quadrats inspirats en els fons marins de Canaries, pel Puerto de Los Cristianos a Tenerife. Gràcies a una beca d'investigació i a un equip de treball de companys i com-panyes de carrera. A partir d'aquest moment vaig tenir clar que la pintura de gran format, el Muralisme i el Graffiti eren per mi un compromís de per vida. Una ideologia, un model i un somni a perseguir. Em vaig casar amb la pintura i sóc fidel, a les bones i a les males".
El més important a la meva obra és el color i les formes obertes. No arribo a realitzar pintura abstracta, però és la descomposició amb formes i textures el que m'omple i em genera espais de representació personal. La dicotomia natural-artificial del paisatge contemporani i la necessitat de compartir l'intimitat són els temes de treball principals. Escenes irreals, delirants, de complexa interpretació és el que persegueixo amb la pintura. Un somni, el prestament visual, la imaginació i la seva forma d'operar com a manera de generar coneixement, són les meves motivacions principals com a creadora d'imatges. "Subjecte indòmit, veritat autònoma, religió, marc de pensament i mode de veure. La pintura és capaç de transgredir l ́imaginari col·lectiu. Capaç de resignificar és un ritual necessari per apropiar-nos de la realitat proposant una altra possibilitat al suport del real."
A la imatge, mural de Paula Calavera. Foto: Àlex Miró ©mirophotos