L'IRL organitza de forma anual una visita d'editors i agents literaris estrangers a Barcelona amb l'objectiu de presentar-los la literatura en català de manera directa i personalitzada. Per segon any consecutiu, el programa es desenvoluparà en col·laboració amb la Setmana del Llibre en Català del 9 al 14 de setembre. L'edició d'enguany amplia les xifres de 2017 amb un augment significatiu de sol·licitants internacionals, una agenda de treball més extensa, més participants de parla catalana i 18 convidats de 16 països diferents.
Del 7 al 16 de setembre, la Setmana del Llibre en Català celebra la seva 36a edició a l'Avinguda de la Catedral de Barcelona, consolidada ja com una de les cites culturals més rellevants del país, en què es tornarà a mostrar la riquesa i l'heterogeneïtat de l'edició en aquesta llengua. Es tracta d'una oportunitat immillorable per familiaritzar-se amb el món editorial local i gaudir d'un ampli ventall d'activitats literàries i xerrades amb els protagonistes del món del llibre en català.
Fruit de la col·laboració amb l'Institut Ramon Llull, la Setmana comptarà amb la presència de 18 professionals d'arreu del món, 10 especialitzats en ficció literària i 8 en literatura infantil i juvenil. Els editors provenen de 16 països diferents, Alemanya, Argentina, Estats Units, Brasil, Israel, Canadà, Egipte, Regne Unit, entre d'altres. La selecció dels editors i agents internacionals s'ha fet a partir d'una convocatòria oberta on s'hi han presentat més d'un centenar d'editorials i agències. Això suposa gairebé el doble de sol·licituds que l'edició anterior. La tria s'ha realitzat d'acord amb una sèrie de criteris com ara el mercat editorial del sol·licitant, el seu catàleg, la posició i currículum de la persona a participar i els coneixements previs que aquesta pogués tenir de la literatura en català.
Els 18 convidats es trobaran al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) amb més d'una quarantena d'editorials i agències catalanes. Hi celebraran quasi 400 reunions de treball, un total força superior respecte 2017. La qualitat i diversitat dels participants estrangers es correspon amb l'excel·lència i transversalitat dels locals: grans grups editorials i cases independents, catàlegs amb interessos i sensibilitats diferents; en definitiva, una mostra fidel de la vitalitat i biodiversitat de l'ecosistema editorial local.
A banda de les reunions professionals, s'ha elaborat un programa cultural i literari en què, entre altres activitats, els convidats podran assistir a un cicle de xerrades sobre el món editorial, el passat i el present de la literatura en català i la il·lustració a Catalunya i a les Illes Balears. També s'ha previst una sèrie de trobades informals, en què aquests 18 participants podran conversar amb scouts literaris, traductors, periodistes, autors i representants de les principals institucions del sector.
Llibreria de traduccions
Una vegada més, l'Institut Ramon Llull i la Setmana del Llibre en Català han estès la seva col·laboració a fi d'oferir al públic assistent un estand dedicat a la venda i exposició de títols traduïts. També han triat conjuntament la llibreria (enguany, Jaimes) que posarà a la venda aquestes edicions estrangeres d'obres originals en català, entre les que destaquen cinc llengües: el castellà, el francès, l'anglès, l'italià i l'alemany. A més a més, s'exposaran exemplars de traduccions de literatura en català a altres llengües de tot el món. A través d'una carta signada per l'Institut Ramon Llull i la Setmana del Llibre en Català, i enviada als consolats i els instituts culturals vinculats a les llengües incloses a l'estand, s'ha encoratjat diplomàtics, turistes, viatgers i residents d'orígens ben diversos a reunir-se a l'avinguda de la Catedral per tal de descobrir que la literatura en català també parla el seu idioma.