Es Baluard, plaça de la Porta de Santa Catalina 10 de Palma, presenta una nova fase d'Àfrica. Quina Àfrica. El 8 d'agost de 2018 a les 12.00h presenta els assajos de Marta Moriarty, Benji Liebmann, Beathur Ngoza i Lucy McGarry sobre identitat africana i postcolonialisme en el context de l'art contemporani africà.
El 1989, la mítica exposició Magiciens de la terre va evidenciar la tasca d’artistes no-occidentals com Chéri Samba o Frédéric Brûly Bouabré amb una visió allunyada de perspectives neocolonialistes. Gairebé trenta anys després, els artistes africans o procedents del continent africà, tant els sumits en la diàspora com aquells establerts en els nostres contextos de proximitat, en residències artístiques i centres de producció, o instal·lats des de diverses generacions en els circuits de l’art internacional, representen una xarxa invisible i complexa que vehicula algunes de les qüestions més desconegudes del que succeeix en un continent calidoscòpic, compost per països de forts contrastos entre si, que al seu torn es troben tan lluny i tan a prop.
Avui, en un context híbrid de globalització, entre diferents escales i focus des del Magrib fins a Sud-àfrica, constatam que és un territori geolocalitzat, atomitzat, visible i invisible. Així doncs, després de la sèrie d’exposicions al voltant del Mediterrani, Es Baluard proposa un projecte en procés que, a través de diferents agents, col·lectius i creadors, permeti una aproximació multifocal a una construcció del pensament i a la creativitat que envolta i prové del continent africà: des de l’efervescent heterogeneïtat en origen, a les seves influències o a la seva deslocalització real en altres punts geogràfics, per tal de donar lloc a una correspondència de les mirades. Amb «Àfrica. Quina Àfrica?» presentam una plataforma a manera de correlat obert a la revisió permanent que s’anirà desenvolupant en diferents fases i processos.
Es Baluard obre un nou espai d’intercanvi de llibres d’art contemporani. Adreçat a lectores i lectors que desitgin compartir i intercanviar els seus llibres i trobar noves publicacions. Cada primer dimarts del mes es fa un encontre per activar els llibres disponibles i fomentar la lectura especialitzada. Cada primer dimarts del mes es farà un encontre a l’espai per activar els llibres disponibles i fomentar la lectura especialitzada en art contemporani. L’espai i les temàtiques dels llibres que estaran disponibles s’aniran actualitzant a mesura que es facin els intercanvis. Hi haurà llibres relacionats amb art contemporani com catàlegs de col·leccions o monografies d’artistes, a més de publicacions específiques sobre pintura, escultura, fotografia, arquitectura i performance entre d’altres. Els participants poden deixar els seus llibres i intercanviar-los per nous títols de manera gratuïta. L’accés és lliure i estarà obert durant l’horari habitual de les instal·lacions museístiques. Cada primer dimarts del mes es farà un encontre per informar de les novetats. Si tenen alguna petició o volen saber si el llibre que cerquen està disponible poden enviar la seva sol·licitud a mediacio@esbaluard.org.
Vine a refrescar-te a Es Baluard busca dialogar amb els més petits sobre allò que ens transmeten les obres de la «Col·lecció permanent» amb una proposta adreçada a grups d’escoles d’estiu i altres entitats educatives. «Vine a refrescar-te a Es Baluard» és la proposta educativa que ofereix Es Baluard per als mesos de juliol i agost de 2018. Està adreçada a grups d’escoles d’estiu i altres entitats educatives que treballen durant aquest període amb infants i joves. Es tracta de visites dinamitzades i adaptades a les diferents edats al voltant de la col·lecció permanent del museu. Amb aquesta activitat, i d’una manera atractiva i participativa, dialogarem amb els més petits sobre allò que ens transmeten les obres des de les pròpies subjectivitats.
A la imatge, cartell "Àfrica. Quina Àfrica?".