El Museu de Terol, Plaça de San Juan 7 , presenta del 27 de juliol al 23 de setembre la mostra Terres encallades, del fotògraf de Terol Miguel Sebastián, que forma part de l'ampli programa d'activitats del XI Festival Internacional Terol Punt Photo, organitzat per la Societat Fotogràfica Turolense.
La proposta cultural del genial fotògraf de Terol, present també en un llibre de recent edició, recull un treball documental de dos anys i mig de producció i edició, materialitzat en un total de 65 fotografies que podran visualitzar-se en la mostra "Terres encallades". Dins de l'assaig fotogràfic, aborda la societat rural en un determinat context geogràfic i social. Un viatge de retorn que l'autor emprèn des de l'objectivitat de l'estranger, i també amb l'emotivitat del nadiu; indagant sobre la identitat i la memòria d'un territori quan els seus pobles i habitants comencen a formar part d'una geografia de l'oblit.
Miguel Sebastián ha assegurat durant la presentació que "som el que recordem" i que "l'ésser humà i la seva empremta en el temps són la nostra memòria". Aquesta, ha afegit, "és un camí que ens permet indagar i reconduir les nostres emocions. Mirar cap enrere, retrocedir sobre els nostres passos per reconèixer el ja viscut ", el que ha estat qualificat com" un viatge interior, introspectiu, que ens acosta al propi coneixement i a la nostra essència més vital ".
Referit a la memòria, el fotògraf ha assegurat que existeix una "col·lectiva" que "construeix pobles i societats, que està feta d'éssers i paisatges i que guarda, a través del temps, la identitat d'un territori". Són precisament "aquestes vides i espais que transitem els que creen el nexe afectiu que ens vincula inexorablement a un lloc", ha complementat.
Amb relació a "Terres encallades", Miguel Sebastián ha precisat que amb aquesta mostra "tracte d'interrogar sobre el sentit de pertinença quan aquestes petjades comencen a esborrar-se en l'oblit, en la fugida oa la inadvertència; i trobo que passat i present discorren per una mateixa senda, relleven un sobre l'altre, i esbossen una intuïció cap a l'esdevenidor, el desconegut ". Davant aquest recorregut que s'ensenya a aquesta exposició li han sorgit a l'autor preguntes "desordenades entre pobles i camins", resultants d'una "contínua recerca" convertida en "una necessitat", que "ha donat ple sentit a aquest viatge de retorn".
Com és costum amb aquesta proposta cultural del mes de juliol, aquesta exposició es troba englobada dins el programa d'activitats del Festival Internacional Terol Punt Photo, que compleix en aquest 2018 la seva onzena edició. A més de la mostra "Terres encallades", a la Lògia del Museu de Terol també tindrà cabuda una altra iniciativa molt interessant com és l'exposició col·lectiva "Els camins de l'oblit".
Leo Tena ha volgut destacar durant la presentació de la mostra que acollirà la sala d'exposicions temporals del Museu de Terol que, en aquest any 2018, "hem volgut posar el focus en un dels temes que de gran actualitat es troba en la nostra província" i per a això han comptat amb "un dels grans representants de la fotografia a Terol", protagonista d ' "un treball minuciós i meravellós que ens permetrà conèixer la realitat dels nostres pobles a través de l'objectiu de la seva càmera".
Així mateix, Gràcia Suso ha ressaltat la "gran qualitat" de la feina que es va a exposar al centre cultural i expositiu pertanyent a la Diputació Provincial de Terol. "És molt complicat captar major coneixement de la realitat que actualment es viu en el medi rural de la nostra província que a través de les meravelloses instantànies que va captar Miguel Sebastián en un gran treball de camp", ha indicat el representant de Terol, "pel que animo a tots a venir a contemplar la seva feina perquè estic segur que no els deixarà indiferents" .
A la imatge, fotografia de Miguel Sebastián.