El Museu Marítim de Barcelona presenta del 20 de juliol de 2018 al 3 de març de 2019 a l'Espai Mirador, la mostra Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, una coproducció del Museu Marítim i el Memorial Democràtic de Catalunya.
Antoni Benaiges (1903-1936) va ser un mestre republicà, nascut a Mont-roig del Camp que exercia a l'escola rural de Bañuelos de Bureba, a la província de Burgos. Utilitzava les tècniques pedagògiques de Freinet, basades en l'elaboració de quadernets elaborats i impresos pels alumnes al llarg del procés d'aprenentatge. Els quadernets dels alumnes de Benaiges, batejats com a Gestos i Recreo eren un reflex de la seva manera de viure i d'entendre el món: sobre la família, les amistats, la població, els paisatges, les festes, les excursions, els viatges, els jocs, el folklore. L'hivern de 1936 els nens i nenes l'escola rural de Bañuelos de Bureba van estar treballant el mar i en va fer un quadern imaginant com deuria ser, perquè ningú l'havia vist mai.
El mestre els va prometre portar-los a passar uns dies d'estiu a la casa pairal de la seva família, perquè tinguessin l'experiència de conèixer el mar, però el 18 de juliol esclatava la Guerra Civil i el 19 va ser detingut, torturat, executat i enterrat en una fossa comuna.
L’exposició, comissariada pel fotògraf i documentalista Sergi Bernal (Barcelona, 1973), recrea una escola republicana de l’any 1934-36 a Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos, en la que Antoni Benaiges, un mestre de Mont-roig del Camp, impartia una pedagogia renovadora a partir de les teories del pedagog francès Célestin Freinet (1896-1966), que proposava un mètode orientat a «donar la paraula a l’infant» i en el qual la impremta esdevenia un instrument per a l’aprenentatge i la socialització imprescindible.
L’alumnat d’aquella escola rural va realitzar, sota l’impuls d’Antoni Benaiges, una col·lecció de publicacions o llibrets, sota el nom de “Recreo” y “Gestos”, de cadascun dels àmbits que s’abordava a l’aula, i que esdevenien un retrat de com percebien el món els nois i noies: la família, el paisatge, els viatges, etc. Aquesta metodologia fomentava l’experimentació i la implicació de l’alumnat en el procés d’aprenentatge. S’imprimien diversos exemplars dels llibrets que també s’enviaven per subscripció a d’altres centres escolars de poblacions com Briviesca, Madrid, Sabadell, Tarragona, o a Mont-roig del Camp (a la casa dels familiars del mestre), entre d’altres.
L’any 1936 el mestre els va prometre que els duria a la seva casa familiar de Mont-roig del Camp perquè coneguessin el mar, però l’esclat de la guerra civil i la detenció, tortura i assassinat del mestre Benaiges per part del front nacional va estroncar per sempre més aquella promesa. Benaiges fou enterrat en una fossa comú, i encara no s’han localitzat les seves restes.
L’exposició al Museu Marítim de Barcelona parteix del contingut dels llibrets realitzats pels alumnes, conservats per la família Benaiges, i recrea l’ambient d’una escola republicana. La mostra inclou fotografies, cartes de l’època, mobiliari i documentació diversa que permet als visitants imaginar l’ambient de Bañuelos de Bureba i, en especial, de l’escola rural.
A la imatge, vista de la mostra.