Mostra a l’aire lliure d’un conjunt de 15 escultures de gran format de Manel Àlvarez al Parc dels Estanys de Platja d’Aro, de l’11 d’agost d’enguany i fins al 31 de gener de 2019, sota el títol Walking Trough (www.manelalvarez.com). La mostra és la segona de l’any al parc, i esdevé la setena del cicle anual d’exposicions al municipi, que s’estén també al Castell de Benedormiens de Castell d’Aro i a la Masia Bas de Platja d’Aro. La inauguració és dissabte 11 d’agost (20 h) amb la presència de l’artista, que conduirà una visita guiada per al públic assistent. La mostra està organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro i se’n pot gaudir lliurament cada dia de la setmana, tot coincidint amb l’horari d’obertura el parc: d’agost a setembre (7-21 h) i d’octubre a gener (8-18 h).
Amb l’exposició Walking Trough, Manel Àlvarez presenta 15 peces de gran format provinents de les sèries Àfrica i Antic Testament. En la primera, crea escultures en les quals s’observa la simplificació extrema de la forma amb una execució cuidada i minuciosa, i en les que conscientment, s’allunya de la imatge naturalista creant, mitjançant l’abstracció, formes noves i irreals, donant un tractament contemporani al primitivisme africà. La sèrie Antic Testament, prové de la col·lecció d’escultures que es va presentar al Bible Lands Museum de Jerusalem l’any 2011, on reinterpreta, des del vessant escultòric, textos bíblics. Així, per exemple els passatges de l’arbre de la vida i del coneixement o Josep i els seus germans prenen vida a través de diversos materials -fusta, alumini, marbre, granit, ferro, llautó, bronze, pedres calcàries, basalt, travertins- dels que en resulten peces de gran bellesa, ben resoltes tècnicament, alhora que traspuen ànima i compromís.
Nascut a Sant Feliu de Codines l’any 1945, va estudiar modelatge i talla d’escultura als Salesians de Sarrià i el 1968 es va iniciar en el camp de la imatgeria religiosa, alhora que es dedicà a l’interiorisme i disseny industrial. L’any 1971 va exposar per primera vegada a Vic i a Olot. Posteriorment, el 1975, en motiu d’un viatge d’estudis a Itàlia amb una beca de la Fundazione Pagani de Milà descobrí el marbre de Carrara, fet que va significar un gir considerable que marcaria la seva obra per sempre. L’any següent presentà el seu primer monument públic al Prat de Llobregat, dedicat al coronel Sanfeliu. De llavors ençà ha realitzat nombroses exposicions arreu del món i la seva obra és present en espais públics de diverses ciutats de Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Alemanya, Brasil i Estats Units. Durant aquest anys ha viscut a Barcelona, Milà, Carrara, París, Sao Paulo i Atlanta. L’any 1989 es va traslladar a Corçà i el 2004 establí el seu taller a Saus, Camallera.
La mostra de Manel Àlvarez dóna continuïtat al projecte, iniciat l’any 2014, d’eixamplar els espais expositius municipals més enllà de Castell d’Aro, i apropar-los a un públic més ampli, tot arribant fins a aquest parc urbà de 150.000 m2 d'atractiu ciutadà, turístic i naturalista, inaugurat l’octubre de 2012, on hi són compatibles la visita pedagògica amb una diversitat biològica -cicle de l’aigua, vegetació i punt de migració d’aus- que recupera els hàbitats i els ambients originals de la zona. Prèviament hi han exposat Emili Armengol, Alberto Gómez Ascaso, Jaume Roser, Medina-Campeny, Bonaventura Ansón, Josep Canals, Pedro Jordán, Clemente Ochoa i Rosa Serra. De cadascun d’ells en resta com a testimoni permanent una peça instal·lada al mateix parc, com a part del Fons Municipal d’Art, complement de les mostres temporals. L’extensió s’ha completat a partir de l’estiu de 2016 amb les sales d’art de l’espai cultural de la Masia Bas de Platja d’Aro.
L’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro ha programat per a aquest any 2018 un global de 15 exposicions. D’aquestes, 13 estan vinculades a les arts plàstiques i dues més a la cultura popular: el concurs de conjunts florals tot coincidint amb la diada de sant Isidre Llaurador (maig) i el cicle de Nadal amb col·lectives amb temàtiques pròpies de l’època (desembre). Prèviament a la mostra de Manel Àlvarez, les escultures de Rosa Serra omplien el Parc dels Estanys. Actualment, i fins al 16 de setembre, el Castell de Benedormiens de Castell d’Aro acull una mostra amb les darreres creacions pictòriques d’Arranz-Bravo. Prèviament, però hi ha fet estada una retrospectiva pictòrica d’Ana Lench, la proposta Dansa gaudiniana amb pintures d’Alba Roqueta, i la col·lecció Una vida compartida amb escultura de Rosa Serra i pintura de Xavier Carbonell. Abans no acabi l’any serà el torn de la proposta fotogràfica Keep it wild de Patricia de Solagues (del 22 de setembre al 21 d’octubre) i, darrerament, la simultània de Joan Raset, pintura i Vincenzo Carmenati, escultura (del 27 d’octubre al 25 de novembre).
Paral·lelament, l’espai cultural de la Masia Bas de Platja d’Aro acull fins 2 de setembre la proposta Desig, una col·lectiva internacional d’art modern contemporani amb al participació de Valérie Belin, Carla van de Puttelaar, Valérie Belin, Antonio Berni, Bettina Rheims, Pierre et Gilles, Alvin Booth, Mark Arbeit, Anatoly Stonikoff, Bertrand Lavier, George Segal, Youssef Nabil, Isabel Muñoz, Sabine Pigalle, Hubert Gauthier, Oda Jaune, Ellen von Unwerth, Christopher Coppers, John Stewart, Ivan Loubennikov, Robert Longo, Guy Bourdin, Jean Paul Goude, Stephane Balleux, Cris Brodahl, Anju Dodiya, Valerio Adami, Philipp Perlstein, George Holz, François Boisrond i Mónica Machado (amb mobiliari complementari cortesia de Palau de Casavells i Side-Gallery). La programació a l’espai es va iniciar amb un recull d’obres dels alumnes de l’Escola Municipal d’Art del curs 2017-2018; i després de l’exposició actual en prendrà el relleu una mostra del Museu Derbi -col·lecció particular de J. Pujolar- (del 15 de setembre al 7 d’octubre) i a final d’any, una selecció del Fons Municipal d’Art (del 22 de desembre de 2018 al 6 de gener de 2019).