FCC-Segell-banner4
Loop 2020: Del 17 al 19 de novembre al Museu d\'Història de Catalunya

Notícies

Loop 2020: Del 17 al 19 de novembre al Museu d'Història de Catalunya

q2w-MKl4Baner_CarlosPazos_Bonart_180x180_v2
Aquest 2020, el festival Loop s’ha hagut d’adaptar a la situació a què la pandèmia ha abocat els esdeveniments culturals. Per la divuitena edició, a diferència d’anys anteriors en què l’organització del festival proposava una temàtica a seguir per totes les institucions i artistes participants, enguany s’ha optat per un Loop no temàtic. Aquest fet facilita la feina als espais participants, que poden maniobrar amb més llibertat en funció del que sigui més indicat per a cada cas concret. El Loop 2020 vol implicar tants agents artístics de la ciutat com sigui possible obrint-se en contingut i format per crear un espai de reflexió per a un context especialment colpit per les conseqüències de la pandèmia.
Tot i que no hi ha hagut una temàtica única, podem identificar unes tendències de treball que orbiten al voltant de qüestions com ara la relació de la humanitat amb l’entorn, la sostenibilitat, el futur del teixit urbà (i la seva contraposició amb l’entorn natural) o la relació entre espècies i la superpotència de la humanitat. Per tant, la forma i el contingut del Loop d’enguany se centren directament o indirecta en la proximitat.

La Fira. Del 17 al 19 de novembre, el Museu d’Història de Catalunya, situat al Palau de Mar, al bell mig del port de Barcelona, és el marc de la Fira Loop, que fins ara s’havia celebrat en diversos hotels de la ciutat. Per garantir els protocols d’higiene i seguretat necessaris, la presència física de galeries serà d’una vintena (quan habitualment són el doble), tot i que n’hi haurà disset que presentaran els seus projectes i artistes en línia, gràcies a la col·laboració d’Artland, una plataforma especialitzada en exposicions digitals.

Les exposicions. Expositivament, la divuitena edició de Loop inclou una mostra principal titulada Ara mateix: tot està per fer i tot és possible, manllevant versos de Miquel Martí i Pol. Chus Martínez, comissària de l’exposició del festival, juntament amb Rosa Lleó, indica que “l’exposició revela la demanda de no cessar en l’acompanyament dels artistes i de la cura de l’art. En les obres trobem un sentiment fonamental de llibertat per a una societat justa, un tipus crucial d’amor per poder abraçar el món amb tota la seva duresa”. En aquesta ocasió, Loop ha cercat la col·laboració directa amb galeries i artistes de Barcelona, perquè, si com diu el filòsof Josep Maria Esquirol “la precarietat dona sentit a l’empara”, el festival barceloní vol complir la seva responsabilitat i tenir cura del seu entorn més proper.
També cal destacar l’exposició Paracronismos - Through Time, que mostra i produeix la Filmoteca de Catalunya, comissariada per Carolina Ciuti (directora artística de Loop) i Marina Vinyes (cap de programació de La Filmoteca), amb obres de les artistes Valentina Alvarado Matos i Carlos Vásquez Méndez, tots dos residents actualment a La Escocesa. Amb aquesta primera col·laboració entre Loop i La Filmoteca es fa un pas més vers la difuminació de les fronteres entre el videoart i el cinema.

La proximitat. Paral·lelament, i continuant amb l’empara del context artístic, trobem el cicle 1+1+1, en què Loop ajunta una curadora o curador local, que proposarà l’obra d’una artista també del context en espais com ara el Centre Excursionista de Catalunya, el Convent de Sant Agustí, el Museu Frederic Marès o el Museu Picasso. Entre les curadores seleccionades trobem Gisela Chillida, Blanca del Río, Gabriel Virgilio Luciani i Marta Pol i Eduard Rubix, que proposen respectivament les obres d’Álex Palacín, Irene de Andrés, Agustín Ortiz Herrera, Anna Dot i Blanca Arias García.
Entre altres col·laboracions, destaquen, d’una banda, el projecte House of the Sun, de Pedro Torres a la Casa Seat, una intervenció que reflexiona sobre la relació humana amb el Sol, i, d’una altra, el Palau Güell és la seu del projecte Hi ha una xarxa immensa, un oceà de possibilitats, d’Helena Vinent, una instal·lació de vídeo i escultura, que, mitjançant la descontextualització de subtítols i les escultures pròtesi, indaga en les limitacions de les nocions binàries de capacitat i de discapacitat.
El premi Loop enguany se celebra de nou en col·laboració amb la Fundació Han Nefkens, mentre que Lladres, de Mabel Palacín, la peça premiada per Co-Producció 2020, serà presentada al Centre d’Arts Santa Mònica. A més, aquest any la programació outsider del festival també continua amb el City Screen, que col·labora amb Art Barcelona i que concedirà el premi City Screen a un espai de menys de cinc anys d’existència amb una trajectòria destacada.

A la imatge, House of The Sun. Pedro Torres (Casa Seat. Stills de Sunset. Cortesia de l’artista).
Jordi Garrido

Jordi Garrido (Barcelona, 1991) és historiador i crític d’art. Ha comissariat exposicions a la Fundació Arranz-Bravo, al Museu de l’Hospitalet, al Centre d’Art Tèxtil Grau-Garriga, al Centre d’Art Contemporani Can Sisteré, i col·laborant amb el festival LOOP, entre d’altres. Combina la investigació de les segones avantguardes a Catalunya amb l’art actual, participant recentment en llibres i publicacions sobre ambdues temàtiques. 

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021