«Plecs» és el nom amb què Tura Sanz ha volgut batejar aquest projecte expositiu, guanyador, juntament amb «El món com a meditació», de Maria Mercader, de la darrera convocatòria del cicle Exposicions Viatgeres que organitza la Diputació de Girona.
Com la resta d’exposicions guanyadores que l‘han precedit, l’exposició comença el seu cicle itinerant a la sala d‘exposicions de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona (on es podrà veure durant tot aquest mes de setembre) i després iniciarà un periple de tot un any per diversos municipis de les comarques gironines.
Algunes de les sales d’exposicions on es podrà veure la mostra són a Castellfollit de la Roca, Lloret de Mar, Ripoll, Blanes, Beuda, Roses, Santa Coloma de Farners o Torroella de Montgrí.
El dia 6 de setembre han presentat la mostra el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el director en funcions de la Casa de Cultura, Lluís Freixas, i la mateixa artista, Tura Sanz Sanglas, en un acte al qual també han assistit programadors i professionals de l’àmbit de l’art i de la cultura, familiars i amics de l‘artista.
L‘exposició es podrà visitar a la Casa de Cultura del 6 de setembre al 29 de setembre, de dimarts a divendres, d'11 a 20 h, i els dissabtes, d'11 a 18 h. Durant l’horari d’obertura de la sala s’oferirà als visitants un taller familiar titulat «Simetries», que servirà per descobrir i comprendre l’obra de Tura Sanz.
"Plecs". Amb el projecte «Plecs», l’artista Tura Sanz presenta un conjunt de peces a partir de les quals podem entreveure la relació entre el jo i el cos, i també com aquesta relació adquireix presència física en forma d’obra. L'exposició es construeix amb obres fetes amb diferents gèneres i tècniques, des de la pintura a l'oli sobre fusta, passant per l'escultura, el dibuix o el grafit. Tot, sota un denominador comú, que és ben explícit: «Plecs». Segons Tura Sanz, plecs són «un conjunt de coses unides ordenadament», «un conjunt de pàgines d'un llibre plegades pel mig» o «també fa referència als plecs del cos», un tema recurrent en el projecte que presenta.
Per a l'artista, els títols que ha posat a les obres són importants i així, seguint aquestes mateixes coordenades, a l'exposició hi ha, per exemple, dues petites peces, titulades «Boca» i «Cossos», fetes a base de paper doblegat i retallat, o també la suggeridora obra «Batecs», una peça formada per sis escultures de ferro forjat formades per cors que s'obren i es tanquen com unes tisores; o «Exvots», petites escultures que corresponen als plecs de les cavitats del cos, o també «Carena», nou dibuixos col·locats l’un al costat de l'altre que en formen un del sol i que dibuixen una serralada.
La instal·lació. L'exposició de la Casa de Cultura culmina amb una instal·lació de quatre projeccions mitjançant la qual l'artista convida l'espectador a submergir-se en el concepte plecs de forma vivencial: es tracta d'un petit cubicle tancat, a les parets del qual quatre grans pantalles projecten una imatge que, malgrat semblar la mateixa, en cada cas és diferent. Són quatre projeccions en què es visualitza l'ombra que genera la incidència de la llum sobre quatre vidres vells en moviment. La complexitat del fet topa amb la subtilesa del resultat final, en què es perceben fineses difícils de copsar. D'una imatge real, n'extreu una altra d'abstracta que acaba condensant l'essència de l'exposició.
L’artista. Tura Sanz Sanglas (Ordis, 1992) viu a l'Empordà des de la infantesa, on va estudiar en una escola rural. L'aprenentatge artístic l'ha fet a l'institut Alexandre Deulofeu de Figueres, a mercats de vell i a la Facultat de Belles Arts de Barcelona (màster de producció i recerca artística). Va fer una estada a la Universitat de l'Oest d'Anglaterra, a Bristol. Li interessen materials i objectes de tota mena i tècniques diverses. A partir d'aquí, comença a desplegar el seu treball artístic.
Exposicions Viatgeres. L’objectiu d’aquest cicle és apropar l’art i la cultura a la ciutadania, promoure la creació artística i potenciar sinergies i lligams de col·laboració entre els diferents professionals i especialistes del camp de l’art a les comarques gironines.
Exposicions Viatgeres forma part del programa d’exposicions itinerants que impulsa la Diputació de Girona amb la finalitat de posar a disposició dels municipis propostes expositives de qualitat. Els artistes que fins ara han estat protagonistes d'aquesta convocatòria són: Jordi Martoranno; Jordi Urbón; Adrià Ciurana; Jordi Isern; Víctor Masferrer i Àlex Nogué. Cadascun d'ells ha presentat una exposició diferent que s'ha pogut veure a més d'una detzena de llocs de la demarcació de Girona al llarg de tota la seva itinerància.
A les imatges, a dalt, una obra de Tura Sanz (Foto Rafael Bosch) i a sota, inauguració de l'exposició a càrrec d'Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona (Foto Eddy Kelele).