La primera, una mostra dedicada a Julio González (Barcelona, 1876–Arcueil, França, 1942) titulada “Dibuixos, papers i figures de la col·lecció de l’ IVAM”, posa en relleu la producció del destacat artista que ha modificat la nostra manera de veure i d’entendre la creació artística. Comissariada per J. F. Yvars, professor, historiador de l’art i antic director de l’IVAM, la mostra reuneix una setantena de dibuixos i quatre escultures procedents de la col·lecció del museu valencià. Aquesta proposta expositiva posa l’èmfasi en els dibuixos de l’artista, els quals conformen un conjunt que ens permet descobrir el Julio González més genuí, un artista que va saber cercar i trobar nous camins per plasmar el trencament i la gosadia d’una època.
La segona exposició, Somiant una possibilitat, estableix un diàleg entre artistes de la Col·lecció Fundació Vila Casas, definida a través de la mirada del col·leccionista Antoni Vila Casas, i d’altres de la Col·lecció DKV, creada a partir dels objectius fundacionals de vincular l’art a la salut i que compta amb una col·lecció d’artistes contemporanis espanyols que atorga una especial atenció als creadors i creadores emergents.
Ambdues col·leccions s’uneixen, per primera vegada, amb l’objectiu d’establir una interacció entre artistes que desdobli i multipliqui significats, i que alhora creï nous itineraris estètics. Comissariada per Natàlia Chocarro i Alicia Ventura, les curadores han rebutjat qualsevol classificació de tipus cronològic, de pertinença a una tendència artística concreta o del suport mateix, a la recerca de microrelats que continguin un discurs hermenèutic del qual puguem extreure informació sobre el seu significar. L’escenari, un context contemporani convuls on els creadors edifiquen un univers propi.
La darrera mostra que presentem dedicada a l’artista Manuel Duque (Nerva, Huelva, 1919–Sabadell, 1998) es titula De la llum al món. Comissariada per Imma Prieto, esdevé la selecció d’una vuitantena d’obres pictòriques que ressegueixen la trajectòria artística d’un autor que sempre va tenir la certesa d’estar fora de lloc i fora de temps, aliè a moviments i estils. La mostra és una aproximació a la cosmogonia de l'autor a través d’una proposta que acosta l’espectador a la idea del traç. Un traç que s’anirà reconeixent a si mateix a partir d’elements que són clau en la pintura de tots els temps: la llum, el color o la natura, una natura entesa no com a paisatge, sinó com a lloc de trobada amb un mateix i amb el món. Podem observar la vivacitat del traç de Duque en cadascun dels àmbits que conformen la mostra, on conviuen treballs de diferents èpoques i de diferents categories.
Les inauguracions tindràn lloc el dia 18 de setembre a les 11 h.
A la imatge, Stockholm, de Jordi Bernardó. Col·lecció Fundació Vila Casas.