banner-elscatala-817x88px
L\'art rebel de postguerra arriba a la galeria Mayoral

Exposicions

L'art rebel de postguerra arriba a la galeria Mayoral

bonart barcelona - 18/09/18
Banner-300x250_1thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
La galeria Mayoral, carrer del Consell de Cent 286 de Barcelona, presenta del 26 de setembre al 5 de gener de 2019 l’exposició Amb la rebel·lia neix la consciència, que vol ser una aproximació a l’art espanyol de postguerra i que inclou una acurada selecció d’obres dels artistes Rafael Canogar, Modest Cuixart, José Guerrero, Josep Guinovart, Luis Feito, Manolo Millares, Antonio Saura i Antoni Tàpies. La mostra ha estat comissariada per l’historiador i crític d’art Tomàs Llorens, que fou director del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid i de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) de València.

Aquesta mostra inclou pintures d’una generació de joves emergents dels anys 50 que van arrelar-se a la vida cultu- ral espanyola en l’apogeu de l’Espanya franquista. Aquests artistes, que van compartir la voluntat de cercar un art nou per expressar el seu temps, van contemporitzar un llegat ja expressat per El Greco, Velázquez i Goya, també per Picasso i Miró. Van transmetre amb les arts plàstiques una ferida i un patiment, un combat de denúncia i rebel·lia contra l’statu quo: la injustícia i l’opressió. En aquest sentit, destaquen les obres Serie negra no2 de Rafael Canogar i Cuadro (3) de Manolo Millares. A més, mereixen especial menció els dos olis de Cuixart, que van formar part de la Biennal de São Paolo de 1959, i la monumental obra de Luis Feito Sin título, exposada a la Biennal de Venècia el 1968.

Tomàs Llorens, que comissaria per primera vegada una exposició en una galeria privada, assenyala: “L’últim factor distintiu, i el més decisiu a l’hora de descriure el que distin- geix, com a grup, als joves avantguardistes representats en aquesta exposició, és la seva circumstància històrica concre- ta. El que va marcar més profundament les seves diferents poètiques individuals, imprimint-hi un caràcter comú que, a mesura que passa el temps, es percep amb major claredat, és la ràbia i l’esperança amb què, en l’equador del franquisme, van començar a imaginar-ne el final.”

Jordi Mayoral, director de la galeria, indica: “És un privilegi desenvolupar aquesta exposició. No podem oblidar que l’escletxa que representaren aquesta generació d’artis- tes és l’inici de la caiguda dels murs i del futur que s’albi- ra. Nosaltres som fills d’aquesta escletxa, d’aquests genis que van bastir una esperança que recollim i la fem pròpia. Com va dir l’escriptor Albert Camus: ‘amb la rebel·lia neix la consciència’.”

Amb motiu de l’exposició, s’ha editat un catàleg que, a més de l’assaig del comissari, inclou una entrevista a dos dels artistes presents en l’exposició: Luis Feito i Rafael Canogar. Per aquestes entrevistes la galeria Mayoral ha comptat amb la col·laboració de la comissària Elena Sorokina i la del di- rector del Museu Picasso de Barcelona, Emmanuel Guigon. També incorpora una contribució de Bea Espejo, amb una mirada que ens acosta amb respecte, admiració i noves pre- guntes a l’art espanyol de postguerra: “llegir aquesta expo- sició en clau rebel suposa pensar la pintura com a discon- formitat i la creació com a espai contestatari.”

A la imatge, Manolo Millares, "Cuadro 3".

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells