FCC-Segell-banner4
Roger Ballen presenta Ballenesque al LAB 36 de galeria Senda

Exposicions

Roger Ballen presenta Ballenesque al LAB 36 de galeria Senda

bonart barcelona - 21/09/18
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Baner BonArt 180x178 Agenda Girona Cultura
El LAB 36 de la galeria Senda, carrer Trafalgar 36, presenta el 26 de setembre i fins al 26 d'octubre la mostra individual del reconegut fotògraf Roger Ballen Ballenesque. Aquesta exposició forma part del programa del Barcelona Gallery Weekend.

Roger Ballen desafia les formes en què percebem la “realitat” de la fotografia. Els seus retrats ambigus i sorprenents de persones, animals o objectes que es troben en habitacions que assemblen cel·les, ocupen l'espai gris entre realitat i ficció, difuminant les fronteres entre la fotografia de reportatge i les formes artístiques com la pintura i l'escultura.

Treballant on la diferència entre la realitat i la ficció no té importància, es presenten escenaris inquietants i claustrofòbics que ens apropen a la seva història. Aquests interiors són habitats per personatges atrapats en una atmosfera marginal, on el fil narratiu és l'ambigüitat. Les habitacions són llocs reals, però apareixen inquietants i estranyes, lògiques però també completament impossibles: les parets estan plenes de gargots, cobertes de taques i filferros penjants; pel sòl estan escampats multitud d'objectes i artefactes estranys; animals passegen per l'espai o estan ficats en contenidors impossibles. Tots els personatges semblen estranys, però al mateix temps proveïts d'una gran força expressiva que desplega un esperançador gir poètic i trastoca el perturbador impacte inicial.

La selecció de fotografies que Roger Ballen presentarà al Lab 36 pertany al seu nou llibre Ballenesque, una exhaustiva retrospectiva de la seva obra. Basat en una nova avaluació de l'arxiu del fotògraf, el llibre prèn el seu títol del seu cognom i porta al lector a un recorregut visual i cronològic de la seva obra. L'exposició de LAB 36 explora les etapes d'aquest viatge creatiu i recrea a manera resumida el projecte de Ballenesque a través d'una selecció d'obra de les diferents sèries amb la inclusió d'algunes de les fotografies més icòniques així com d'obres inèdites en un compendi de la trajectòria de tota una vida. Aquesta és la quarta exposició individual del fotògraf amb Galeria Senda.

Nascut a Nova York el 1950, Roger Ballen ha viscut i treballat a Johannesburg, Sud-àfrica des del 1982. Fill d'un editor gràfic de l'agència Magnum, va començar de forma autodidacta fotografiant petits pobles i habitants de la Sud-àfrica rural. Les seves sèries anteriors han estat àmpliament editades a reconeguts llibres com Outland (2001), Shadow Chamber (2005), Boarding House (2009), Asylum of the Birds (2014) i The Theatre of Apparitions (2016). Ballen s'ha convertit en un dels fotògrafs més prestigiosos del món i el seu treball ha estat exposat àmpliament en museus com el Victoria and Albert Museum de Londres, el centre Pompidou de Paris i el MOMA de Nova York i la seva obra forma part de col·leccions públiques com les del Brooklyn Museum de Nova York; el Centre Georges Pompidou de París, el Johannesburg Art Museum, Los Angeles County Museum of Art, el Museum of Fini Arts d'Houston, així com també el MOMA de Nova York.

A la imatge, fotografia de Roger Ballen (detall).

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura