Ja ha sortit al carrer un nou número de la Revista de Girona, el 310, corresponent als mesos de setembre i octubre de 2018, i ho ha fet amb un extens dossier coordinat per l'historiador i periodista Pere Bosch, amb el títol «La lluita dels remences».
Per donar a conèixer la revista i, en especial, per explicar el contingut d'aquest dossier, s'ha dut a terme una presentació pública, que ha tingut lloc a la sala Can Boles d'Amer, un dels pobles de les comarques gironines que va tenir una transcendència cabdal en la història dels remences, ja que va ser l'escenari, l'any 1485, de la signatura del compromís remença de l'arbitratge reial.
L'acte ha estat encapçalat per Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; per M. Rosa Vila, alcaldessa d'Amer; per Gerard Bagué, director de la Revista de Girona; i per Pere Bosch, coordinador del dossier i ha comptat amb la presència de nombrosos veïns i veïnes de la vila.
El dossier. Han passat més de cinc-cents anys, però el rastre del conflicte remença segueix ben viu en la memòria col·lectiva. Només cal cercar a través d'Internet o visitar qualsevol oficina de turisme de les comarques gironines per adonar-se del munt de propostes vinculades d'una manera o altra a aquest episodi de la nostra història, tant pel que fa al llegat material, de vestigis arqueològics, com les tradicions i els actes. De fet, les comarques gironines es van convertir en l'escenari principal d'una problemàtica que va sacsejar de dalt a baix el camp català. Amb aquest dossier, alguns dels millors especialistes en la matèria ens ajuden a entendre les causes que van desencadenar la revolta, la dinàmica dels enfrontaments, el perfil d'un dels principals líders, la radiografia d'un document excepcional sobre el Sindicat Remença i, finalment, la petjada que va deixar aquest enfrontament, des dels anys immediatament posteriors fins avui.
Per a la redacció dels set articles que conformen aquest vast reportatge, Pere Bosch ha comptat amb la participació dels professors Rosa Lluch i Xavier Marcó; el doctor en història Miquel Freixa; el cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona, Joan Boadas, i la tècnica de l'Arxiu Municipal de Girona, Anna Gironella; el catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona Gaspar Feliu, i el doctor en història Pere Gifre:
Aquest número de la Revista de Girona inclou diferents temes relacionats amb la història i l'actualitat cultural i social de les comarques gironines. En destaca l'entrevista a l'enginyer de forests i assessor tècnic de la Devesa Narcís Motjé; el «perfil» dedicat a l'actriu, directora i escriptora de teatre infantil Anna Roca; el reportatge sobre els Urbans Sketchers de Girona i un altre de fotogràfic sobre el foc, fet per Jordi S. Carrera i escrit per Elvis Mallorquí; també cal destacar els reportatges dedicats a l'escriptor olotí Josep Maria Capdevila, i als artistes Assumpció Mateu i Pere Farró; els d'àmbit literari, com el centrat en el llegat de Tom Sharpe, o en les divergències i convergències en l'obra literària de Prudenci i Aurora Bertrana.
Fotos: Miquel Millan