L'artista Aitor Ortiz presenta del 28 del 28 de setembre al 3 de març al Museu Universitat de Navarra La memòria traçadora, una mostra fotogràfica que parteix de l'arquitectura per a reflexionar sobre la representació i els mecanismes per a la seva interpretació, a través de diferents jocs visuals.
Ortiz ha desenvolupat una àmplia carrera com a fotògraf d'arquitectura. En la seva obra artística, part d'aquest treball sobre l'espai per plantejar una sèrie d'incògnites i paradoxes visuals que van més enllà de l'interès documental. Això l'ha portat a un plantejament "expandit" en què les seves obres es relacionen amb l'espai en què s'exposen i en ocasions adquireixen un caràcter instal·latiu.
La memòria traçadora no pretén ser una exposició antològica del seu autor, sinó que reuneix peces des de mitjans dels anys noranta fins a l'actualitat. Les sèries de l'autor no es presenten com a elements aïllats o en un ordre cronològic, sinó com un conjunt coherent que reflexiona, en obres basades en estratègies i suports molt diferents, sobre una sèrie de temes fonamentals relacionats amb les ambigüitats de la representació i els mecanismes per a la seva interpretació.
Aitor Ortiz (Bilbao, 1971) és un artista que des de 1995 treballa la fotografia d'arquitectura transcendint el propi document. Fent valer el factor de dissolució i transmutació de la realitat que va associat a la representació fotogràfica, Ortiz treballa amb l'espai, l'arquitectura i l'objecte com a elements de partida per a plantejar-nos una sèrie d'incògnites visuals i cognitives.
Ha participat en interessants projectes com la documentació fotogràfica del procés de construcció del Museu Guggenheim Bilbao (1995-1998), ha col·laborat amb l'artista suís Not Vital a la revisió i publicació de la seva obra (Ed. Ivorypress, 2012) i amb l'arquitecte francès Philippe Prost, en el projecte editorial Mémorial International nostra-Senyora-de-Lorette (2015). Recentment ha estat beneficiari d'una beca Leonardo de la Fundació BBVA per a la realització del projecte Links. Ha exposat de manera individual a Le Centquatre de París (2015); MACUF de La Corunya (2014); The Swedish Museum of Photography, a Estocolm (2011); Museu Patio Herreriano de Valladolid (2009); i Museu Artium de Vitòria (2006). El seu treball està present en les col·leccions del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia, Iberdrola, Museu Guggenheim Bilbao, Museu Patio Herreriano i Artium o a la Col·lecció d'Art Contemporani Fundació "La Caixa".
A la imatge, obra d'Aitor Ortiz (detall).