El CCCB participa en l'organització de la Biennal de Pensament que tindrà lloc del 15 al 21 d’octubre de 2018 a diversos espais de la ciutat de Barcelona. Ciutat Oberta que neix enguany, impulsada per l'Ajuntament de Barcelona. Entenent que les ciutats són els principals escenaris on tenen lloc les transformacions que marquen el canvi d'època que vivim, la Biennal vol connectar el debat sobre el paper de les ciutats d'avui amb els grans reptes de la societat contemporània.
Durant tota la Biennal, el CCCB organitza diàlegs, conferències, concerts, una obra teatral, poetry slam i activitats familiars amb què, abordant diferents debats del present (migracions, feminismes, diversitat cultural, identitats de gènere...), es pretén contribuir a la reflexió sobre les ciutats que necessitem. La Biennal de pensament et convida a pensar, a debatre i a imaginar la ciutat, a experimentar-la i a mirar-la amb uns altres ulls. A parlar d’innovació tecnològica, d’arquitectura, d’art. De cultura, de convivència i de col·laboració.
Molts especialistes d’arreu del món compartiran amb nosaltres preguntes i explorarem plegats noves respostes. Debatrem iniciatives polítiques, socials, tecnològiques que poden ajudar-nos a fer de les ciutats del segle xxi societats més justes i solidàries. Entre els ponents, trobem figures com Rita Segato, Luca Bergamo, Greg Richards, Catarina Vaz, Paul B. Preciado, Eloy Fernández Porta, Remedios Zafra, Juan Antonio Cerezuela, Laia Bonet, David Fernàndez, Marina Subirats, Enric Puig Punyet, Marla Jacarilla, Thilleli Rahmoun, Josep Ramoneda, Georges Didi-Huberman o Perejaume.
La Biennal s’estructura en quatre itineraris:
Ciutat Democràtica: converses, debats i altres activitats que ens permetin avançar cap a una societat plenament democràtica, sense exclusions.
Ciutat Digital: tallers, conferències, activitats participatives... Aquí debatrem quines són les oportunitats i els reptes que planteja la revolució tecnològica a les ciutats.
Ciutat Diversa: cada cop més la diversitat és un valor a considerar i subratllar. Les diversitats (de gènere, culturals, de mobilitat...) tenen un lloc essencial a les ciutats. Cal debatre com conviure des del reconeixement de la diferència.
Ciutat habitable: quin és el futur de la ciutat com a conjunt d’habitatges, espais públics i equipaments? Quins exemples i experiències d’altres ciutats són importants per tenir-los en compte? Com encarar problemes com l’especulació immobiliària i la gentrificació?
A la imatge, alguns dels ponents que participaran en la Biennal de Pensament.