El Liceu inaugura una exposició del pintor Sacris que retrata el Gran Teatre des de dins. L’artista barceloní Sacris (Barcelona, 1969), que combina la seva feina de pintor amb l’ofici d’attrezzista al Liceu, ofereix a l’exposició “Des de dins” una visió privilegiada i mai vista del teatre, un Liceu desconegut pel gran públic amb punts de vista des del cor i escenes entre bambolines.
L’exposició Des de dins, que es podrà veure del 2 al 30 d’octubre al Balcó del Foyer, dona el tret de sortida a la tercera temporada d’exposicions -que enguany comptarà amb 9 exposicions-, un cicle expositiu que se celebra durant tota la temporada operística amb l’objectiu d’ampliar l’oferta cultural i amb la voluntat de generar lligams entre l’òpera i les arts plàstiques.
Fa més de setze anys que Sacris pren notes -algunes molt elaborades i d’altres mers esbossos- dels assajos del Liceu. Aquesta rutina ha generat al llarg dels anys un gran volum de material que l’artista ha transformat, ja en el taller, en estudis a l’oli. En paraules del mateix artista “intento conservar en tot moment la frescor de l’instant”.
La gran habilitat de Sacris pel dibuix, així com el coneixement de la figura humana i l’aparent tractament pictòric inacabat dels seus treballs, és un denominador comú dels 10 quadres a l’oli de “Des de dins”que ofereixen a l’espectador un viatge pictòric a través de les produccions operístiques dels últims anys del Liceu.
A més, cada pintura va acompanyada d’un petit plànol de l’escenari que indica on estava situat l’artista en el moment de pintar el quadre. L’exposició també compta amb una extensa selecció de notes i apunts de l’artista que no només ajuden a comprendre el procés de creació artística, sinó que ajuden a entendre la magnitud de la proposta de Sacris.
Amb l’exposició “Des de dins” el Liceu comença, per tercer any consecutiu, el cicle estable d’exposicions al Balcó del Foyer durant tota la temporada operística. Amb l’objectiu d’ampliar l’oferta cultural i l’experiència estètica i artística del públic del Liceu, el cicle vincula l’òpera i les arts plàstiques i pretén generar sinergies entre les arts visuals i els gèneres operístics.
La nova temporada 2018-2019 comptarà amb 9 exposicions que seguint un mateix fil conductor acompanyarà cadascuna de les òperes programades. La pròxima exposició del cicle girarà al voltant de l’opressió i la voluntat d’alliberament de la dona, en consonància amb la protagonista de l’òpera Kàtia Kabànova, de Leoš Janáček.
L’exposició de l’òpera L’Italiana in Algeri de Gioachino Rossini, organitzada en col·laboració amb el Museu Europeu d’Art Modern de Barcelona (MEAM), serà d’escultures inspirades en el poder de seducció com a eina de poder, atributs que comparteix la protagonista de l’òpera. Madama Butterfly de Giacomo Puccini acollirà el concurs de pintura del Reial Cercle Artístic de Barcelona convocat sota la premissa de “hi ha amors que mai arriben”. Rodelinda de Händel coincideix amb el Barcelona Obertura Spring Festival, el nou festival de música clàssica impulsat pel Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori. En homenatge a la música clàssica, l’exposició inclourà obres de nou fotògrafs inspirades en l’art sonor.
L’exposició de La Gioconda d’Amilcare Ponchielli estarà dedicada a l’art venecià, i la de Les pêcheurs de perles de Georges Biset serà sobre els vaixells i els “mars de pedres” de l’escultora Maïs, artista compromesa amb el paper de la dona a la societat, que troba en aquest treball una metàfora de la vida: “Els vaixells i els esculls són com els problemes que anem trobant a la vida i de com s’esquiven, amb més o menys danys, per poder seguir endavant”
Tosca de Giacomo Puccini comptarà amb una exposició col·lectiva de Socis de Mèrit del Reial Cercle Artístic com a exemples de l’art català del segle XX sobre la vida del pintor, ja que el protagonista de l’òpera és artista. Finalment, l’exposició vinculada a l’òpera Luisa Miller de Giuseppe Verdi serà de fotografies del món rural, el resultat del concurs impulsat per la Fundación del Fomento Europeo.
El cicle d’exposicions al Balcó del Foyer està comissionat per la galerista i comissària independent Rosa Ferrer.
A la imatge, pintura de Sacris (detall).