El Museu d’Història de Girona ha inaugurat una nova sala de conferències i activitats culturals diverses que ha batejat amb el nom d’Ermessenda de Carcassona per tal de reivindicar el paper històric de la dona a la nostra ciutat. Amb aquest objectiu, l’espai incorpora dotze fotografies en gran format, en blanc i negre, de dones de Girona. Està ubicat al costat de la sala d’exposicions temporals.
La selecció fotogràfica mostra la presència de les dones al llarg de la història de la ciutat. Les imatges simbolitzen a totes les dones, en diferents moments històrics, dins d’estructures socials múltiples i amb històries de vida diverses. Els retrats d’aquesta galeria parlen de les dones de Girona a través, entre d’altres, de la mateixa comtessa Ermessenda, forjadora de la ciutat medieval; de les pioneres de les barraques de Montjuïc; de les jueves que simbolitzen la diversitat de la Girona de l’edat mitjana; de les treballadores de la Grober, que parlen en nom de la Girona obrera; o de les Bàrbares o Heroïnes de Santa Bàrbara, que tingueren cura de la vida en una ciutat terriblement ferida pels setges napoleònics.
“Aquesta és una petita acció de posicionament per part del Museu, que ja fa temps que treballa per provocar canvis, obrir noves portes i aprendre i ensenyar a mirar diferent”, ha remarcat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Benestar Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Girona. En aquest sentit, la directora del Museu d’Història de Girona, Sílvia Planas, ha assenyalat que es treballa per “interpel·lar el públic d’una manera nova, a més d’esdevenir una via per assumir la responsabilitat social que ens pertoca: la d’aprendre a saber existir com a dones i a mostrar la història des de noves perspectives, a través d’ una mirada renovada i renovadora”.
El muntatge expositiu de la sala ha anat a càrrec de Cristina Masferrer Estudi i les fotografies que s’han col·locat a les parets han estat cedides pel Centre de Recerca i Difusió de la Imatge(CRDI) de l’Ajuntament de Girona, per la Catedral de Girona i pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).