FCC-Segell-banner4
Martín Noguerol i Charlotte Bracho, a la Fundació Chirivella Soriano

Exposicions

Martín Noguerol i Charlotte Bracho, a la Fundació Chirivella Soriano

bonart valència - 05/10/18
Gif_Viladot_180x180_2180x180
La Fundació Chirivella Soriano, Palau Joan de Valeriola al carrer Valeriola 13, presenta Constructe Geomètric, una retrospectiva del pintor Martín Noguerol del 5 d'octubre al 13 de gener. La selecció d'obres, creades entre 1982 i 2006, repassen la carrera d'un dels referents valencians de l'abstracció geomètrica. Metamorfisme. Desplegament d'una roca, de Charlotte Bracho, és la proposta seleccionada a la VII Convocatòria Sala d'arcs.

Format en arquitectura i en dibuix tècnic descriptiu, Martín Noguerol adopta la geometria com a manera de vida i de pensament. D'aquesta manera, la seva plàstica i pictòrica representen totes les possibilitats de les matemàtiques, de la línia, la forma, el ritme o la composició. No-guerol estudia així les propietats de les figures de cada pla en l'espai com a instrument de comprensió i ordenació del món exterior.

Ser testimoni de la seva obra fa inevitable associar-la a Kandinsky, Klee, Mondrian o Andreu Alfa- ro, entre molts altres, encara que realment pugui emmarcar dins d'una tradició geomètrica que abasta la pròpia història de l'art: des de la pintura rupestre fins el renéixer de l'estudi de les matemàtiques de mitjans del segle XIX que impulsa les avantguardes artístiques de la XX amb el sorgiment del cubisme, l'orfisme o la Bauhaus, entre d'altres representants de la forma geomètrica protagonista de l'avantguarda artística europea.

Noguerol utilitza el llenç, el paper, la fusta o l'alumini com a suports per a representar el seu abstracció geomètrica. La construcció de la seva obra s'assenta en l'atemporal i l'intemporal, és a dir, es traça a la recerca d'un meta-temps que transcendeix l'home i roman quan l'home deixa d'existir. Buit, contraris, fragmentació ... Al costat d'altres matèries són la base del seu treball. En ell, hi ha la voluntat d'indagar sobre aquests aspectes més enllà de l'obra com a objecte acabat.

L'autor dedica el seu temps no pictòric a la reflexió, la investigació i el pensament: la ciència, les matemàtiques, l'art, la filosofia, la música, la política o la lingüística ocupen el seu interès i només després de períodes d'introspecció i meditació solitària, decideix reprendre les seves pintures. Tant la seva obra com la seva personalitat artística semblen voler desmarcar-se de l'actualitat, al seu ritme, pensat i pausat per la independència creativa.

La Fundació Chirivella Soriano i el Màster Oficial en Producció Artística de la Facultat de Belles Arts de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València presenten Metamorfisme. Desplegament d'una roca, el projecte de l'artista Charlotte Bracho, que ha resultat seleccionat en la VII Convocatòria Sala d'arcs.

L'obra, triada entre les presentades pels alumnes del màster, ha estat ideada específicament per a aquest espai. La convocatòria sorgeix a través del conveni entre la Fundació Chirivella Soriano i la Univer- sitat Politècnica de València, en què un jurat selecciona una de les obres presentades perquè sigui exposada a la Sala d'arcs. La peça es podrà visitar també entre el 5 d'octubre i el 13 de gener.

A la imatge, obra de Martín Noguerol.

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells