La literatura catalana estarà representada a la Fira del Llibre de Frankfurt amb un estand propi i una àmplia presència del sector editorial, del Departament de Cultura, de l’Institut Ramon Llull, de l’Ajuntament de Barcelona, del Gremi d’Editors de Catalunya, de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana (amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i del Govern de les Illes Balears.
El lema de l’estand català d’enguany és ‘La lectura i l’espai públic’. L’espai reproduirà visualment les arcades gòtiques de la Biblioteca de Catalunya i l’interior d’una biblioteca, amb prestatges plens de llibres i amb unes butaques com a espai de descans.
Les editorials que acollirà l’estand són: 9 Grup Editorial, Bromera, Flamboyant, Grup 62, norma, Pagès, Zahorí Books, Amat, Animallibres, Bambú, Barcanova, Centre Pastoral Lit., Coco Books, Comanegra, Combel, Eleftheria, Eumo, La Galera, Marcombo-Sentir, Plataforma, RM.
El dijous 11 d’octubre a la tarda (16:30); la directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé, en representació de la consellera de Cultura, Laura Borras, i la presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Montserrat Ayats han convocat al sector editorial desplaçat a Frankfurt a l’estand català (C-44. Hall 5.1) per celebrar la salut del sector amb una copa de cava.
Cal destacar una nova activitat que se celebrarà el divendres dia 12 al matí al The room Extrakt (Hall 3.C) de la fira: el ‘Match Making Non-Fiction meeting’. Aquesta trobada és la segona iniciativa conjunta organitzada entre els quatre instituts culturals europeus NORLA, FILI, Letterenfonds i l’IRL a fi de promoure internacionalment la no-ficció literària europea. Aquesta col·laboració va iniciar-se fa uns mesos amb un
catàleg col·lectiu orientat al mercat xinès que va presentar-se durant la darrera fira del llibre de Pequín. Raig Verd i Quaderns Crema participaran com a representants catalans. L’activitat pretén refermar i crear noves sinergies entre el sector literari català i els professionals internacionals que es convoquen a la Fira del Libre de Frankfurt.
Enguany viatjaran a la Fira del Llibre de Frankfurt la directora de l’IRL, Iolanda Batallé; la directora de l’àrea de Literatura i Pensament, Izaskun Arretxe; la delegada de l’IRL a Berlín, Sílvia González, i els tècnics de l’àrea de Literatura Gemma Gil, Julià Florit i Carles Navarrete. Tot l’equip de l’IRL preveu mantenir més de 180 reunions amb editors i agents internacionals.
El protagonisme de la literatura catalana a Frankfurt com a convidada d’honor al 2007, ara fa 11 anys, va significar un punt d’inflexió per l’increment del número de traduccions d’autors en llengua catalana a altres llengües i per la visibilitat internacional del sector editorial català, però també pel reconeixement de la cultura catalana a l’estranger.
La propera fita internacional de la cultura catalana serà la participació de Barcelona com a ciutat convidada a la Feria Internacional del Libro de Bons Aires 2019. La 45a edició de la fira de Bons Aires tindrà lloc del 23 d’abril al 12 de maig. És la fira més important entre les de parla hispana i aplega cada any més d’un milió de visitants. Barcelona portarà a Buenos Aires un mínim de 35 autors en llengua catalana i castellana. En el programa hi destacaran autors consolidats com ara el poeta Joan Margarit; el guionista de la famosa sèrie
Merlí, Héctor Lozano,
així com noves veus de la literatura actual. Un dels plats forts de la programació serà l’actuació de la cantant Sílvia Pérez Cruz durant la ‘Noche de la feria’.
La traducció d’obres s’ha incrementat de manera notable en els últims anys i la literatura catalana ha assolit la plena integració dels seus autors en el sector editorial internacional: avui ja es compta amb una àmplia representació de 44 llengües i 48 països, així com un gran increment en llengües clau com l’anglès. L’Institut Ramon Llull (IRL) ha contribuït a aquest augment mitjançant subvencions a la traducció i a la promoció, al llibre il·lustrat, la presència a fires del llibre, el suport als traductors i la cooperació amb les editorials i agències literàries catalanes.
Des de fa 16 anys l’Institut Ramon Llull treballa en la creació d’una xarxa de contactes amb el sector editorial internacional (editors, traductors, agents literaris, institucions culturals, fires, festivals), amb la finalitat de facilitar la promoció a l’exterior de l’obra dels autors en llengua catalana. Per millorar i ampliar aquesta l’IRL participa cada any en les fires sectorials més importants del món. Durant el 2018 l’IRL ha estat present en les següents fires literàries:
Salon du Livre de París, London Book Fair, Bologna Childre’ns Book Fair, Warsaw Book Fair, Beijing Book Fair, FIL de Guadajalara i Piú Libri, Piu Liberi.
La participació del Departament de Cultura a la Fira del Llibre de Frankfurt s'emmarca en la línia d’accions que es duen a terme per impulsar la literatura catalana i del sector del llibre. Amb aquest objectiu, el Departament de Cultura, a través de l'Institut Català de les Empreses Culturals i la seva marca d'internacionalització
Catalan Arts - Books, assisteix regularment a les grans cites professionals del sector del llibre, com la Fira del Llibre de Frankfurt, la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Mèxic), la Fira del llibre infantil i juvenil de Bolonya (Itàlia) i aquest any també la London Book Fair (Regne Unit).
A la imatge, l'edició del 2014.