L'Espai AnGram de la Revista Mirall, carrer Caballero 65 de Barcelona, inaugura la nova temporada expositiva amb una mostra individual de l'artista argentina Natalia Carminati. La mostra, que pren com a punt de partida les curses de braus per proposar una mirada decolonial al concepte d'espanyolitat, es podrà visitar de l'11 d'octubre al 2 de novembre. Amb aquesta exposició s’estrena també el nou equip curatorial, format pels crítics d’art Gisela Chillida i Jordi Garrido, que s'encarregaran de la programació expositiva de l’Espai durant la temporada 2018-2019.
Se picarán, banderillarán, y serán muertos presenta obres de la sèrie COLONization i Festivity-Slaughter, totes dues de 2014, on Natalia Carminati revisa des d’una antiga colònia de l’Imperi Espanyol la idea d’hispanitat. En ple conflicte identitari entre Catalunya i Espanya, Se picarán,banderillarán, y serán muertos, permet examinar l'espanyolitat des de dos contextos tan diferents com el llatinoamericà i el català. La inauguració coincideix amb la Festa Nacional d'España celebrada a tot el territori hispanoamericà cada 12 d’octubre en record de l'arribada europea a terres americanes. Coneguda fins al 2008 com a Fiesta de la Raza, posa en evidència com un discurs neocolonial basat en una suposada identitat comuna va perpetuar unes relacions de poder desiguals.
A Festivity-Slaughter, Carminati s'apropia del món taurí per reflexionar sobre el neocolonialisme, la imposició socio-cultural i els esdeveniments històrics i actuals des d'una perspectiva crítica, icònica i política. Aquesta sèrie de pintures crea una nova visió sobre escenaris que mostren el fervor de la Fiesta com un simulacre de la matança cultural. La peça Civilization, edició llatinoamericana de la Sagrada Bíblia “vestida” amb un traje de luces, esdevé metàfora d'una missió evangelitzadora que tingué com a conseqüència directa l’aniquilació gairebé total de les creences autòctones, imposant costums que van acabar mutilant les cultures pre-colombines.
Natalia Carminati (Buenos Aires,1982) actualment treballa i resideix a Barcelona. La seva línia de treball se centra en identificar i investigar els processos d’invisibilització que operen en diferents mecanismes socioculturals, creant paradigmes descodificats i descodificants. Aquestes dinàmiques es filtren en objectes, textos, creences, tradicions, hàbits i conceptes que tossudament s’aferren a la nostra realitat. La fràgil relació entre aquests elements amb el seu origen i vida diària, permet a l’artista aïllar- los com un nou escenari contenidor d’aquests elements, catalitzant contradiccions i ambigüitats. En aquest sentit, l’obra esdevé un nou element descodificat que convida a l’espectador a renegociar la seva percepció del món.
L’Espai Angram va néixer l’octubre de 2015 com a prolongació de la secció de cultura i art de la Revista Mirall, a la que continua estretament vinculat. Des d’aleshores, s’hi ha mostrat obra d’artistes com Fito Conesa, Anna Llimós, Gorka Piñol, Helena Basagañas, Norman Narotzky, Gaspar Iwaniura, Huan Yu, Marcel Rubio, Toni Molins o Patrick Subirats.
Actualment, l’Espai Angram és un espai polivalent, i també fa de redacció per la Revista Mirall i La República. Durant aquesta temporada, es presentaran els artistes Natalia Morales, Jake Elwes, Jaume Clotet, Fabià Claramunt, Guillem S. Arquer o Patricio Rivera.
A la imatge, Natalia Carminati, "Civilization", 2014.