El passat dia 10 de novembre de 2018, en el Vlaamse Parlement (Parlament Flamenc), es va fer l’acte d’inauguració de l’exposició La revolta de les urnes de Dolors Gibert i Carles B. Gorbs a càrrec del seu president, Jan Peumans. Durant aquest acte, organitzat per l’ANC i el VVB-ICEC, també va participar Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC; el president Carles Puigdemont; Bernard Daelemans, dirigent i activista del VVB (Moviment del Poble Flamenc) i de l’International Commission of European Citizens (ICEC); Pere Jordi Junqué, responsable de l’ANC Brussel·les; Dolors Gibert i Carles B. Gorbs, autors i productors de l’exposició i Jan Van Esbroeck diputat del partit flamenc N-VA (La Nieuw-Vlaamse Alliantie - Nova Aliança Flamenca).
A més, en aquest esdeveniment van assistir diverses personalitats i autoritats com la delegada i consellera Meritxell Serret, els consellers Toni Comín i Lluís Puig i l’eurodiputat Ramon Tremosa, entre molts d’altres.
La revolta de les urnes, doncs, va ser l’instrument perquè el president Carles Puigdemont fos rebut en un parlament europeu, en aquest cas el flamenc, acompanyat d’altres polítics catalans a l’exili com Serret, Puig i Comín. Aquest fet va comportar un important desplegament mediàtic que, consegüentment, va generar diverses notícies dins i fora de Bèlgica.
En aquest sentit, els autors (Gibert i Gorbs) es senten molt satisfets, ja que un dels objectius principals d’aquesta exposició és, precisament, el de difondre a l’exterior el conflicte que viu Catalunya envers l’Estat espanyol
Aquesta exposició ve precedida per la seva presentació oficial el mes d’agost passat a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada del Conflent i la posterior mostra, com exposició alternativa al Festival Visa pour l’Image, al Palau Mailly de Perpinyà i la que també va tenir una gran repercussió en els mitjans de comunicació i una gran afluència de visitants. A més, algunes de les seves fotografies també van estar mostrades en l’iniciativa “Visca per la llibertat”, organitzada pel col·lectiu Angelets de la Terra, una exposició col·lectiva que es va realitzar en diversos indrets de Perpinyà de l’1 de setembre al 13 d’octubre de 2018.
Memòria de La revolta de les urnes
La revolta de les urnes de Dolors Gibert (fotògrafa) i Carles B. Gorbs (periodista) és un documental fotogràfic i escrit, en forma d’exposició, que inicia un recorregut cap a diverses ciutats europees que ja s’hi han mostrat interessades. Durant aquestes exposicions s’organitzaran diversos debats i conferències per tal de donar a conèixer més fidelment el perquè del conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol. Aquesta iniciativa compta amb el suport i col·laboració de les principals entitats socials i culturals de Catalunya, així com també de diversos col·lectius, associacions, sindicats i institucions.
El reportatge consta de més de 80.000 fotografies, documentades i arxivades cronològicament, de les quals s’han triat una setantena en cada exposició, a més de material audiovisual divers (vídeos del 20S, 1r d’octubre, resums del Procés, entrevistes, vídeos inèdits de “l’operació urnes”, etc.), plafons informatius, així com també diferents elements iconogràfics que ja s’han incorporat com a reivindicació de la llibertat i de la proclamació i implementació de la República catalana, como ara urnes d’Arenys de Munt i de l’1 d’Octubre, llaços grocs, cartells, etc.
La revolta de les urnes és, doncs, un reportatge documental –en format de llibre que es publicarà el 2019 i en forma d’exposicions fotogràfiques a partir de l’any 2018– que té per objectiu apropar i donar a conèixer el conflicte que viu Catalunya envers l'Estat espanyol. És a dir, un reportatge documental fet amb la intenció de ser exposat en qualsevol ciutat europea i d’arreu del món (universitats, centres cívics i socials, fundacions, ajuntaments, parlaments...) per fer pedagogia d’aquest conflicte i, així, internacionalitzar-lo fins on sigui possible.
Per tant, aquest reportatge és el seguiment del procés sobiranista de Catalunya, des del seu inici l’any 2009 (el 13 de setembre, a Arenys de Munt) fins a l’actualitat. Aquest seguiment de tot el Procés abasta les milionàries manifestacions realitzades, els judicis a polítics, les vagues generals, les campanyes electorals, les eleccions i referèndums, les conferències, les vagues de fam, l’esclat popular de treballadors, pagesia, estudiants, bombers, jubilats, etc., els cartells, pancartes, pintades, els llaços grocs com a símbol de “llibertat”, les urnes...
El projecte i objectiu d’aquest reportatge documental, d’aquests darrers 10 anys, és donar una visió cronològica, progressiva, diversa i global d'una realitat que es pretén comunicar sense suposicions i manipulacions ideològiques externes, donar a veure i potser entendre. Que La revolta de les urnes contribueixi així a una consciència europea i mundial sobre la voluntat i anhels d’una gran part de la població catalana.
Per això cal, per la seva actualitat i importància, un major coneixement de les raons i finalitats d’aquest moviment; una major informació i coneixement i, per tant, arribi a diversos estaments d’Europa i el món. En definitiva: el perquè de la «Revolta de les urnes».