El Museu d'Almeria, carretera Ronda 9, presenta l'exposició internacional de dones artistes Ars Visibilis IV. En paral·lel a la inauguració el 18 d'octubre a les 20.00 h tindrà lloc el recital poètic a càrrec de Chelo Milán, Pilar Quirosa-Cheyrouze, Mar Verdejo, María Lago i Francisca Sánchez.
Partint de la pregunta llançada per la historiadora de l'art i impulsora dels estudis de gènere, morta en 2017, Linda Nochlin Per què no hi ha hagut grans dones artistes? o igualment Per què no hi ha hagut dones genis en el món de l'art?, es presenta en la seva IV Edició com un programa internacional expositiu i de trobades d'Art Contemporani en el qual les dones artistes són les que dotaran aquest esdeveniment de la genialitat que la història els arrabassa contínuament i de manera sistemàtica i que es celebrarà a dues seus expositives, al Museu d'Almeria, durant el període del 18 d'octubre al 18 de novembre ia la sala MECA Mediterrani Centre Artístic, des del 9 al 30 de novembre de 2018.
És desconcertant però la realitat ens revela que encara segueix imperant la naturalesa de la creativitat com a pròpia del gènere masculí i en aquest sentit la dona artista s'ha vist forçada en nombroses ocasions a la incorporació de nous temes en les seves obres en els quals l'eix principal és el seu univers femení a través del qual reivindica i denuncia la seva posició en el món de l'Art. Això passa per la contínua invisibilitat que la dona segueix experimentant en el món de l'art i encara que no és menys cert que en l'última dècada estem sent partícips de períodes més dinàmics en els quals la presència de la dona en l'art actual es fa amb més intensitat, no hem de passar per alt que les veus pròpies i identitàries d'un món que no hauria de ser excloent com l'art, per les seves connotacions de llibertat, encara sonen amb ressò.
El projecte Genius, dirigit per Rosa Muñoz Bustamante i comissariat per Fernando Barrionuevo neix amb el propòsit d'analitzar el relat actual artístic protagonitzat per les dones i col·lectius de dones artistes que desenvolupen per aturar aquesta situació tan desigual.
Des que va sorgir Ars Visibilis l'any 2013 s'han incorporat al projecte més de 250 artistes nacionals i internacionals i que en aquesta nova edició tindran cabuda més de 120 artistes en les dues seus expositives procedents de tot el territori nacional i de països com Macedònia, Portugal, Itàlia, Xina, Bèlgica, Sèrbia, Bulgària, Lituània, EUA, Brasil, Mèxic, Polònia, Mongòlia o Argentina entre d'altres.
L'objectiu de Genius és mostrar per tant un recorregut d'obres i experiències artístiques resultats d'aquestes investigacions individuals dutes a terme per dones artistes però que sota un context comú ens mostrarà un únic resultat compartit encara malgrat les diferències entre cadascuna de les artistes participants.
Durant la mostra se celebraran diferents activitats paral·leles, com la presentació del documental Refresh. Art Contemporani, revisió de dones artistes, segle XX i XXI en què s'analitza els diferents fites històriques i actuals que han protagonitzat aquestes dones i col·lectius de dones artistes per aturar aquesta situació tan desigual. En la primera edició es van presentar els grans icones de l'art feminista que va haver emergir sobretot a partir dels anys 60 perquè com diu Griselda Pollock. Historiadora de l'Art, feminista i analista cultural: "no és la història sinó la ideologia la que és responsable de l'absència de dones dins de la disciplina" història de l'art ". La creativitat ha estat designada com un atribut exclusivament masculí."
A la imatge, fotografies d'Elena Pedrosa.