Banner-Flama-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

Vuit mil visitants a l'exposició La cartografia de la Col·lecció Mascort

bonart torroella de montgrí - 18/10/18
L'exposició La cartografia de la Col·lecció Mascort. Escenes de la història, que va obrir les portes a la Fundació Mascort el 16 de juny i les van tancar el 14 d'octubre, ha rebut més de vuit mil visitants. La fundació Mascort va encarregar el comissariat i l'estudi de les peces de la col·lecció del seu president, Ramon Mascort, a la historiadora de l'art Inés Padrosa, resultant-ne el llibre catàleg La cartografia de la Col·lecció Mascort. Escenes de la història, que es va presentar el 12 de juliol. Parafrasejant Inés Padrosa, comissària de l'exposició i autora del corresponent llibre-catàleg, amb l'exposició temporal La cartografia de la Col·lecció Mascort. Escenes de la història "la Fundació Mascort dona a conèixer una de les millors col·leccions cartogràfiques privades de Catalunya", fet que ha quedat ben demostrat en el bon acolliment que ha rebut per part d'un públic entregat i interessat, per la quantitat de gent que ha seguit les visites guiades, la nombrosa adquisició del llibre-catàleg corresponent i pel ressò que n'ha fet la premsa al llarg d'aquests quatre mesos. Entre el públic que ha visitat l'exposició, cal destacar un nombre important de representants de l'estament militar, col·leccionistes, arxivers, bibliotecaris, etc., així com els membres de la Societat Catalana de Geografia, alguns funcionaris de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i els alumnes de 1r del Grau en Geografia de la Facultat de Lletres UdG.
 
Durant aquest estiu els visitants de la Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, han pogut adonar-se de l'evolució històrica i cartogràfica de les nostres contrades, així com aprofundir en el coneixement del territori i dels diversos autors –cartògrafs, geògrafs, dibuixants, gravadors, editors, impressors, etc.– que van poder transmetre els seus sabers i deixar-los, dibuixats o impresos en paper, per a les futures generacions.
 
El llibre-catàleg, que és fruit d'una exhaustiva tasca de recerca i catalogació de les obres, conté els estudis corresponents, les imatges de les peces i la traducció dels textos introductoris al català i a l'anglès. Carme Montaner, cap de la Cartoteca de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, va destacar l'excepcionalitat d'aquesta publicació, resultant-ne una obra cabdal "per a l'estudi de la cartografia històrica", i va remarcar l'aprofundiment que en fa la seva autora, qui fa un estudi de la cartografia dels segles XVI al XIX.
 
Inés Padrosa Gorgot, que és l'arxivera i bibliotecària del Castell de Peralada, afirma sentir-se privilegiada en haver pogut treballar amb la col·lecció cartogràfica que Ramon Mascort Amigó, president de la Fundació Mascort, ha anat reunint al llarg de la seva vida, convertint-se en "una de les millors col·leccions privades catalanes de cartografia".
 
Per a Ramon Mascort –convençut torroellenc, apassionat col·leccionista i entusiasta de la història–, la cartografia té un gran valor emocional perquè amb ella pot recórrer físicament els escenaris on s'han produït certs esdeveniments importants, l'acosta al passat i dona resposta a moltes de les seves preguntes.
Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90Banner-Flama-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90