El dijous 26 de novembre el CCCB i la Fundació Maria-Mercè Marçal celebren el llegat de l'escriptora Maria-Mercè Marçal a les respectives xarxes socials i webs.
Sota la direcció de Mireia Calafell s'han creat dotze vídeos protagonitzats per dotze creadores on parlen de la seva relació amb Marçal, reciten un poema o text seu i es declaren marçalianes.
Les protagonistes dels vídeos són: Míriam Cano, Laia Estruch, Berta García-Lacht, Guillem Gavaldà, Joana Gomila, Ingrid Guardiola, Marina Herlop, Lucía Herrero, Lucía Piedra Galarraga, Nico Roig, Martí Sales i Aina Torres.
Els vídeos es podran visionar sempre a la web del CCCB i, durant tota la jornada del 26 de novembre, les xarxes socials del Centre i de la Fundació Maria-Mercè Marçal compartiran aquests audiovisuals, així com versos i referències a l'autora amb l'audiència marçaliana. Animem a tothom a participar en aquesta jornada seguint l'etiqueta #marçalianes.
Activitat presencial
Finalment, el mateix dijous 26 de novembre a les 19h el Hall del CCCB acollirà un recital de poemes de Maria-Mercè Marçal que comptarà amb la presència de Maria Sevilla, Anna Pantinat, Laia López-Manrique, Íngrid Guardiola, Raquel Santanera, Bartomeu Crespí, Blanca Llum Vidal, Aina Torres, Guilllem Gavaldà, Maria Cabrera i Maria Isern. La declamació dels poemes s'alternarà amb la projecció dels vídeos del projecte #marçalianes i alguna sorpresa més. Mireia Calafell serà la conductora de l'acte.
VIII Jornades Marçalianes
Maria-Mercè Marçal segueix sent un referent no només com a poeta i escriptora, sinó també com a dona implicada en el feminisme i les llibertats. Vet aquí el punt de partida del projecte #marçalianes que, a través de dotze veus, descobreix com es matisa i actualitza aquesta referència, prenent com a divisa el vers «Prenc el camí que m'ha portat a tu».
Si tot va bé, aviat es podran celebrar les VIII Jornades Marçalianes en el format originari. Aquestes jornades, que es duen a terme cada dos anys, ja tenen un recorregut considerable. Centrades en l'obra i la vida de Maria-Mercè Marçal, tenen una faceta més acadèmica, en forma de petit congrés en què es convoquen estudioses, estudiosos i especialistes d'arreu del món, i una faceta més lúdica, amb exposicions, recitals i altres activitats paral·leles al congrés. Cada edició s'intenta tractar l'obra i la figura de Marçal des d'una nova perspectiva (política, traducció, tradició, art, etc.) i també ampliar l'àmbit geogràfic de difusió (s'han dut a terme a Sabadell, Barcelona, València, Girona i Cambridge). Les actes de les Jornades es recullen totes en la col·lecció Quaderns de la FMMM.