320x100_Podcas Revistes

Notícies

L'Ecomuseu acollirà una trobada intercultural on participaran diferents col·lectius del Raval

L\'Ecomuseu acollirà una trobada intercultural on participaran diferents col·lectius del Raval
bonart esterri d'àneu - 18/10/18
Una vintena de persones residents al barri del Raval de Barcelona, de col·lectius i associacions diverses (com l’assocaició gitana Carabutsí, un grup de refugiats del conflicte armat Siri, i membres del col.lectiu Confianza) visitaran el Pirineu aquest cap de setmana (19, 20 i 21 d’octubre) convidats per l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu en el marc del projecte ABUAB-PORTES-PUERTAS. La iniciativa és una col·laboració entre l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Grup d'Arqueologia de les Dinàmiques Socials del Consell Superior d’Investigacions Científiques a Barcelona (CSIC), el Casal de Barri Folch i Torres, el Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el projecte “Confianza”, l’Associació Carabutsí, l’Associació Interacció,  l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i compta amb la col·laboració del museòleg Isber Sabrine, del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i de Global Lleida. Es tracta d’un projecte pilot a Catalunya que compta amb el suport del Servei de Museus de la Generalitat i que té com a objectiu convertir el Museu en un espai d’interconnexió social. Al llarg del cap de setmana l’Ecomuseu mostrarà el patrimoni de les Valls d’Àneu, amb un relat adaptat als visitants i el dissabte a la tarda es faran diferents presentacions dels col.lectius participants i l’economista Nazrul I. Chowdhury farà una xerrada sobre els microcrèdits socials. A la nit seran els diferents col·lectius els que oferiran una mostra de la seva tradició musical en el Festival ABUAB, que tindrà lloc a l’Ecomuseu i estarà obert a tothom. Un dels fruits de l’intercanvi serà la realització d’un documental en el què es narrarà l’experiència i que serà l’eina de difusió del projecte quan es faci extensiu a altres museus. L’objectiu d’aquesta iniciativa és que el Museu sigui una eina que els permeti conèixer i interactuar amb una altra realitat paisatgística, social, cultural i patrimonial de Catalunya. Segons ha explicat el director de l’Ecomuseu, Jordi Abella, “utilitzar els museus com a eina per mitigar l’exclusió social i com a instruments de cohesió és una fita que com a professionals hem de poder assolir, i aquest projecte ens pot ajudar a fer-ho”. Un pla pilot que podria ampliar-se a altres museus Si aquesta prova pilot funciona, la idea seria ampliar el projecte a altres museus catalans i consolidar una dinàmica participativa més àmplia, que impliqui altres territoris i col.lectius, noves activitats d’intercanvi en camps com l’alimentació, experiències interculturals, coneixements, patrimoni immaterial, contacte amb escoles, entre altres. Programa del cap de setmana Divendres, 19 d’octubre
  • 18.00 h. Sortida del barri del Raval.
  • 20.30 h. Recepció i arribada
Dissabte, 20 d’octubre
  • 09.00 h. Passejada i visita guiada al voltant de la vall i el seu entorn. Activitats de descoberta del territori i del patrimoni.
  • 14.00 h. Dinar
  • 17.30 h. Rebuda a l’Ecomuseu de les valls d’Àneu i presentació del projecte i altres projectes satèl·lits amb els que es col·labora. Activitats obertes al públic.
  • 18.00 h. Presentacions dels diferents col·lectius i xerrada de Nazrul I. Chowdhury.
  • 22.00 h. Inici del festival d’intercanvi musical ABUAB.
Diumenge, 21 d’octubre
  • 10.00 h. visita a la fira de Santa Teresa d’Esterri i a l’Ecomuseu de les valls d’Àneu.
  • 13.00 h. Dinar
  • 15.00 h. Comiat i tornada a Barcelona.
La gestació del projecte i els seus membres integrants Des del 2017, a partir del contacte amb el museòleg sirià Isber Sabrine, l’Ecomuseu va començar a col·laborar amb el Grup d’arqueologia de les dinàmiques socials, del Departament d’Arqueologia i Antropologia (Institut Milà i Fontanals del Consell Superior d’Investigacions Científiques -CSIC), amb els arqueòlegs Juan F. Gibaja i Silvia Valenzuela. Aquest grup d’arqueòlegs fa anys que estan treballant en la dinamització del patrimoni arqueològic del barri del Raval. Arran d’aquesta tasca de dinamització han entrat en contacte i col·laboren intensament amb diverses associacions del barri. Per una banda amb el Casal de Barri Folch i Torres, i el seu responsable  Santiago Higuera, Associació Carabutsí (Desenvolupament Integral de la Comunitat Gitana a Catalunya) presidit per Samuel García López i, en especial, amb Nazrul I, Chowdhury, fundador i director del projecte “Confianza” que es planteja com un projecte de dinamització i dignificació social que treballa amb nouvinguts de diferents llocs del món a partir de la concessió i gestió de microcrèdits. Persones que en molts dels casos i des que van arribar al barri no han traspassat físicament les rambles i no coneixen la realitat de la resta de Catalunya. L’objectiu principal d’aquest projecte és el de la millora de la qualitat de vida de les persones més vulnerables que viuen a la base de la piràmide social, una inclusió efectiva de les persones “més” excloses dins la societat moderna de forma que puguin esdevenir ciutadans responsables i independents. Es tracta d’un projecte que en l’actualitat treballa amb 25 grups i 1.186 persones beneficiàries de 63 nacionalitats. L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, una nova concepció L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu neix el 1994 a partir d’una nova concepció museològica i museogràfica, on el visitant s’endinsa d’una manera activa i participa en les formes de vida del Pallars de principis de segle. L’Ecomuseu permet conèixer millor la realitat natural i cultural del territori aneuenc i les transformacions que s’hi han anat succeint a les darreres dècades. A diferència dels museus tradicionals, l’Ecomuseu no es reclou en un edifici, sinó que s’escampa territori enllà per tal d’explicar la vida de les valls que el conformen. Es vertebra, doncs, a partir de centres patrimonials repartits pels pobles de l’Àneu.
BONART_BANNER_180x180Memoria_viscuda_Bonart_180x180 px

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90