El Castell de Benedormiens de Castell d’Aro acull, del 27 d’octubre al 25 de novembre d’enguany l’exposició Despertar la bellesa, amb una selecció de pintures de Joan Raset. La mostra és la setena de l’any al castell i la dotzena del cicle d’exposicions al municipi, que s’estén també al Parc dels Estanys i a la Masia Bas de Platja d’Aro. La inauguració és dissabte 27 d’octubre (19 h), moment en que també es presentarà el catàleg commemoratiu editat per l’Ajuntament. La mostra, organitzada per la regidoria de Cultura, es pot visitar lliurament els caps de setmana i festius (11-13 h i 17-20 h). Simultàniament, es podrà gaudir de l’exposició escultòrica Maqueta d’emocions amb una col·lecció de peces de Vincenzo Carmenati; i també de l’espai expositiu permanent amb una selecció del Fons Municipal d’Art, amb obres que donen testimoni dels artistes que hi han fet estada durant prop de quatre dècades.
El crític d’art Alexandre Roa Casellas escriu sobre Joan Raset en la introducció del catàleg: “la seva obra es veu marcada per una certa atemporalitat, un sentiment d’enjòlit malgrat el qual la seva contemplació se sent vívida i present. Des que el pintor va abandonar l’arquitectura tècnica per l’art, ha cultivat diversos gèneres que tenen com a base formativa i estilística el dibuix. La pintura, que també ha treballat abundosament, gairebé sempre la desperta a partir del dibuix, de la línia i la forma. La seva obra no és exemple particular d’un corrent estilístic que puguem explicar a partir del seu context de formació. Llavors, l’abstracció era al centre de la pintura i les arts visuals, i en canvi Raset treballa seguint, sobretot, perseguint aquell impuls que l’ha dut a dibuixar i a pintar. És a dir, dibuixa i pinta segons el seu propi descobriment de les tècniques i dels temes, sense pretensió d’encabir-se en cap catalogació. I, tot i així, quan passegem la mirada per les seves obres, hi trobem derives expressives d’aquelles immortals, dutes a la pràctica des d’una sensibilitat molt personal”.
I continua: “Raset desenvolupa la seva recerca a partir de la realitat que l’envolta, però més important és encara l’emoció que li desperta aquesta. La llum, protagonista tant dels seus pastels i ceres com dels seus olis, vol fer-nos respirar cada escena com ell l’ha respirat; invocar-ne la seva intensitat i la seva força vital. Deu ser, potser, un motiu pel qual no necessita marxar molt lluny del quotidià. Si bé ha laborat àmpliament sobre el paisatge i les escenes urbanes, el seu tema central és la figura femenina. Embolcallada d’un entorn ja sigui més abstracte, d’interior o enjardinat, la figura femenina apareix sempre en situacions de repòs, d’oci o de recolliment; la melodia general fa pensar en una recerca exhaustiva sobre l’expressió de la intimitat i de la introspecció, d’un món interior que s’allibera en els colors radiants i càlids que ressonen al voltant del cos. L’exploració dels cossos femenins s’intueix com un objectiu constant, perseguint-ne la màxima i més completa expressió (...)”.
L’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro ha programat per a aquest any un global de 15 exposicions. D’aquestes, 12 estan vinculades a les arts plàstiques i tres més a la cultura popular: el concurs de conjunts florals tot coincidint amb la diada de sant Isidre Llaurador (maig), la mostra de motos històriques de la marca Derbi (setembre-octubre) i el cicle de Nadal amb col·lectives amb temàtiques pròpies de l’època (desembre). Les propostes al Castell de Benedormiens -que ara es tanquen amb la doble exposició de Joan Raset i Vincenzo Carmenati- han estat una retrospectiva pictòrica d’Ana Lench, Dansa gaudiniana amb pintures d’Alba Roqueta, Una vida compartida amb escultura de Rosa Serra i pintura de Xavier Carbonell, les composicions pictòriques més recents d’Arranz-Bravo, i la col·lecció Keept it wild de la fotògrafa mexicana Patricia de Solages.
Paral·lelament, el Parc dels Estanys de Platja d’Aro, acull aquest any dues mostres d’escultura de gran format a l’aire lliure, en un l’entorn de 150.000 m2 d'atractiu turístic, naturalista i cultural, on hi són compatibles la visita pedagògica i artística amb una diversitat biològica que recupera els hàbitats i els ambients originals de la zona. Fins al 29 de juliol hi havia exposades d’obres de Rosa Serra, i actualment, i fins a gener de 2019, ho fan una quinzena de peces de Manel Àlvarez. Darrerament, l’espai cultural de la Masia Bas de Platja d’Aro va iniciar programació amb un recull d’obres dels alumnes de l’Escola Municipal d’Art del curs 2017-2018; i ha tingut continuïtat amb la proposta Desig, una col·lectiva internacional d’art contemporani; i Derbi, la internacional catalana, amb un cinquantena de models de la col·lecció Museu Derbi de Josep i Jordi Pujolar. En prendrà el relleu, una selecció del Fons Municipal d’Art (del 22 de desembre de 2018 al 6 de gener de 2019).
A la imatge, una obra de Joan Raset.